www.jodeconinck.be

Kravaalbos in Asse en Aalst wordt groter en toegankelijker, "We gaan resoluut voor meer openbaar bos"

De gemeente Asse heeft samen met het Vlaamse Randfonds van het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Agentschap voor Natuur en Bos 11 hectare grond in en rond het Kravaalbos aangekocht. Daardoor wordt bijna de helft van het Kravaalbos binnenkort toegankelijk voor het publiek.

Het Kravaalbos strekt zich uit over het grondgebied van Asse, Opwijk en Aalst. Onlangs stonden verschillende percelen bos-, landbouw- en woongebied te koop. Door de percelen aan te kopen, zal zo'n 40 hectare van het Kravaalbos publiek toegankelijk worden. De gemeente Asse en de Vlaamse overheid legden daar samen zo'n 1,3 miljoen euro voor op tafel.  “Wandelaars en fietsers vinden steeds meer de weg naar het Kravaalbos. Deze aankoop geeft onze plannen om het gebied uit te breiden een enorme boost. We willen onze inwoners actief betrekken bij de inrichtings- en verdere uitbreidingsplannen van het gebied", vertelt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V).

Topdomeinen in Vlaanderen

De uitbreiding van het Kravaalbos past ook helemaal binnen de doelstelling van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) om in Vlaanderen tegen 2024 zo'n 4000 hectare bos bij te creëren. “Vlaanderen kiest resoluut voor meer openbaar bos. We willen de lat zowel voor de belevingswaarde als voor de biodiversiteit en de duurzaamheid heel hoog leggen. Met zijn oude loofbomen, het brongebied van de Leibeek en de schitterende voorjaarflora past het uitgebreide Kravaalbos meer en meer in het rijtje van topdomeinen in de brede Vlaamse Rand, zoals het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Park van Gaasbeek", aldus Demir.

Agentschap Natuur & Bos

Meest gelezen