Liveblog - Premier De Croo (Open VLD): "Verwacht geen nieuwe maatregelen of versoepelingen van Overlegcomité"

Het Overlegcomité zal morgen geen nieuwe maatregelen of versoepelingen aankondigen. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). De Hoge Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen prioritair te vaccineren. In Vlaanderen heeft al meer dan 70 procent van de 65-plussers zeker 1 coronaprik gekregen. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Van Ranst blikt vooruit op Overlegcomité: "Politieke beslissing om versoepelingen aan te houden, dat gaat de virologie ver voorbij"

Viroloog Marc Van Ranst heeft in "Terzake" gepleit voor enige terughoudendheid bij het aanhouden van de geplande versoepelingen de komende weken nu de cijfers van het aantal besmettingen en opnames in intensieve zorg hoog blijven.

Morgen komt het Overlegcomité samen. "Ik denk dat het voor politici bijzonder moeilijk is om beslissingen te nemen. Men heeft een datum beloofd voor versoepelingen, maar men heeft ook gezegd dat er bepaalde drempels gehaald moeten worden", zegt Van Ranst.

Het hoge aantal opnames in intensieve zorg blijft zorgen baren. "Daar heerst een precaire toestand en er zijn heel weinig vrije bedden. Er moet maar het minste misgaan vooraleer men in de problemen zit. Dat is een parameter die goed moet worden bewaakt. Men heeft het getal van 500 bezette bedden genoemd, maar we zitten nu op 930."

Van Ranst wijst erop dat er morgen een politieke beslissing genomen wordt. "Dat gaat de virologie ver voorbij. Het zijn moeilijke beslissingen die de politici moeten nemen. Gelijk wat er beslist wordt, er zal altijd kritiek zijn. Ik kan hen enkel veel wijsheid en moed toewensen."

Bekijk het gesprek met Marc Van Ranst uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Premier Alexander De Croo (Open VLD): “Verwacht geen nieuwe maatregelen of versoepelingen van het Overlegcomité”

Morgen komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land opnieuw samen om zich te buigen over de coronamaatregelen. Dat overleg zal vooral gaan over het “operationaliseren” van wat vorige week is beslist op het Overlegcomité.

“Verwacht niet dat er morgen nieuwe maatregelen of nieuwe versoepelingen zullen worden aangekondigd”, heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) verduidelijkt in de Kamer vanmiddag. Denk dan bijvoorbeeld aan de heropening van de horecaterrassen op 8 mei, of het organiseren van testevenementen en cultuur. “Het zal gaan over hoe we de activiteiten buiten, die voorzien zouden zijn vanaf 8 mei, organiseren”, zei premier De Croo.

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) verklaarde in “Villa Politica” dat de terrassen van de horeca sowieso zullen opengaan op 8 mei. “Het is logisch dat we op 8 mei buiten meer mogelijk maken”, aldus Van Peteghem. Al beseft de minister wel dat de coronacijfers op dit moment nog niet goed zijn. “We moeten dus bekijken met welke modaliteiten de terrassen weer zullen opengaan, bijvoorbeeld over hoeveel mensen er aan tafel mogen zitten.”

Bekijk hier een fragment uit de uiteenzetting van De Croo in de Kamer:

Videospeler inladen...

Organisatoren La Boum 2 nemen contact op met Staatsveiligheid en minister Verlinden

Het collectief L'Abîme, dat op 1 mei opnieuw een feest wil organiseren in Ter Kamerenbos, heeft woensdagmiddag rond 15 uur de Staatsveiligheid gebeld en rond 19 uur per e-mail contact opgenomen met het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Die had woensdagochtend in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken gezegd dat de Belgische autoriteiten er niet in waren geslaagd contact op te nemen met de organisatoren.

In hun e-mail aan de minister schrijven de vertegenwoordigers van L'Abîme dat zij geen enkel spoor van een poging tot contact konden vinden op hun talrijke sociale netwerken. "De Brusselse politie probeert contact op te nemen met de organisatoren om hen te ontmoedigen dit evenement op 1 mei te houden", zei Verlinden in de commissie.

"Zolang we de meest recente maatregelen respecteren, met groepen van tien buiten, zie ik niet in waarom we het evenement zouden moeten uitstellen", reageert een woordvoerder van L'Abîme.

"Feesten in open lucht is het eerste dominosteentje dat valt, daarna volgt de rest buiten: de terrassen, de culturele activiteiten... De regering heeft ons bang gemaakt maar nu zijn haar argumenten wetenschappelijk niet meer houdbaar. Ze hebben geen reden om ons te verhinderen dit evenement buiten in Ter Kamerenbos te houden. Het zou rustig kunnen plaatsvinden. Als het uit de hand loopt, zal het net zijn omdat het verboden is, omdat het zo een symbool wordt", voegt hij eraan toe.

Burgemeester Beveren roept bezoekers op om polderdorp Doel te mijden: "Blijf er weg!"

Door de coronacrisis zit reizen in eigen land in de lift. Een van de toeristische trekpleisters blijkt het dorp Doel. Het gemeentebestuur van gemeente Beveren raadt nu af om naar het dorp af te zakken omdat het zou leiden tot onveilige situaties en overlast voor de inwoners.

Lees meer in dit artikel:

Studie vindt "onzuiverheden" in sommige doses AstraZeneca-vaccin, mogelijk een oorzaak van zeldzame bijwerkingen

Onzuiverheden of eiwitten die soms ontstaan bij de productie van het coronavaccin van AstraZeneca, veroorzaken mogelijk de ongewenste bijwerkingen die bij een miniem aantal mensen zijn vastgesteld. Dat heeft een Duits onderzoeksteam vastgesteld. Bij een heel klein aantal gevaccineerden zijn een specifiek type bloedklonters vastgesteld. Viroloog Johan Neyts beantwoordt vragen over de studie.

Lees het volledige artikel hier:

Frankrijk heropent midden mei winkels, terrassen, culturele en sportieve activiteiten

Half mei kunnen in Frankrijk winkels en terrassen weer open en mogen opnieuw sportieve en culturele activiteiten plaatsvinden, als de coronacijfers het toelaten tenminste. Dat heeft de Franse premier Jean Castex verklaard op een persconferentie.

Vanaf 3 mei zullen ook de beperkingen op het reizen overdag opgeheven kunnen worden, aldus de premier. Vandaag mogen Fransen zich niet verder verplaatsen dan in een straal van 10 kilometer rond hun woning. De eerste heropeningen kunnen dan vanaf midden mei, maar enkel als de gezondheidssituatie het toelaat.

Bel20 sloopt 4.000-puntengrens

De Bel20, de belangrijkste beursindex in Brussel, is vanavond afgesloten op 4.032,01 punten. Het is voor het eerst sinds 21 februari vorig jaar dat de grens van de 4.000 punten werd gesloopt. De index sloot af met een winst van 1,23 procent. Ster van de dag was materialengroep Umicore, waarvan het aandeel 5,35 procent hoger eindigde.

Hoge Gezondheidsraad adviseert nu toch om zwangere vrouwen prioritair te vaccineren

De Hoge Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen voorrang te geven bij vaccinatie tegen COVID-19 en dat tegen de eigen eerdere aanbevelingen hierover. De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de overheid, waarschuwt voor een grotere kans op ernstige infecties bij een coronabesmetting en op een hoger risico op premature bevalling. 

Bovendien bevestigt de Raad dat de huidige vaccins veilig kunnen toegediend worden aan zwangere vrouwen. Ook vrouwen die borstvoeding geven mogen gevaccineerd worden. En de Hoge Raad heeft ook geen bezwaar tegen vaccinatie van vrouwen die zwanger willen worden, zeker zij die bijvoorbeeld als gezondheidswerker blootgesteld zijn aan besmettingsrisico’s en zij die onderliggende aandoeningen hebben.

Lees meer in dit artikel:

EU-lidstaten keuren technische richtsnoeren vaccinatiecertificaat goed

Het digitale groene certificaat, zoals het document officieel heet, moet het reizen in de Europese Unie vergemakkelijken tijdens de zomer. Met het certificaat zullen reizigers kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, een recente negatieve PCR-test hebben afgelegd of immuniteit hebben opgebouwd na een besmetting met het virus.

Zowel de papieren als de digitale versie van het certificaat bevat een QR-code die ervoor zorgt dat het certificaat in de hele EU gecontroleerd kan worden. Het certificaat bevat ook een digitale handtekening om vervalsing tegen te gaan. De Europese Commissie zou op 1 juni klaar zijn om het systeem uit te rollen

EMA en WHO gaan productieproces Russisch coronavaccin Sputnik V bekijken

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaan in mei samen kijken naar het productieproces van het Russische coronavaccin Sputnik V. De inspecties starten op 10 mei en zullen duren tot de eerste week van juni.

De vraag naar het Russische vaccin groeit. Veel landen in Azië en Latijns-Amerika hebben het vaccin besteld en willen het zelf maken. Volgens Russische autoriteiten zijn er ook al in vier West-Europese landen overeenkomsten gesloten over de productie van het vaccin. De minister-president van de Duitse deelstaat Saksen, Michael Kretschmer, meldde al dat Duitsland van plan is om 30 miljoen doses van Sputnik V te kopen. 

De Russen zelf lijken niet enthousiast, want de animo om een coronaprik te gaan halen is gering. President Vladimir Poetin drong er woensdag in zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement op aan dat de bevolking zich laat inenten om in de herfst groepsimmuniteit te bereiken.

Meest gelezen