NAVIGO

Skelet potvis Valentijn vanaf 2023 in vernieuwd Navigo-museum in Oostduinkerke te zien

Het Navigo-museum in Oostduinkerke wordt vernieuwd en uitgebreid. Dat is nodig, want het gigantische skelet van potvis Valentijn komt er te hangen. De bezoekers zullen niet alleen onder en rond de potvis kunnen wandelen, maar ze zullen ook een indrukwekkend zicht hebben vanop de bovenste verdieping", zegt directrice Ineke Stevens.

De plannen voor het nieuwe Navigo-museum in Oostduinkerke zijn klaar. Begin 2023 wil het visserijmuseum uitpakken met een nieuwe museumvleugel en een nieuw museumdepot. "Na 13 jaar is het museum aan een update toe", vertelt Stéphanie Anseeuw (Open VLD), schepen van Cultuur en Erfgoed. "Het museum zal er binnenkort anders uitzien, maar de nieuwe gebouwen zullen naadloos aansluiten op de bestaande elementen."

Potvis Valentijn

Vanaf 2023 kan je het skelet van potvis Valentijn bewonderen in de nieuwe museumvleugel. De potvis spoelde 30 jaar geleden aan in Oostduinkerke en werd toen onmiddellijk begraven. 2 jaar geleden groef de gemeente hem terug op. Valentijn is ongeveer 17 meter lang en 2 meter en 50 centimeter breed. Hiermee is hij de nieuwste en meteen ook de grootste museumbewoner.

De nieuwe vleugel zal uit 2 verdiepingen bestaan om de bezoekers een unieke beleving te geven. "De mensen zullen niet alleen onder en rond de potvis kunnen wandelen, maar ze zullen ook een indrukwekkend zicht hebben vanop de bovenste verdieping", voegt directrice Ineke Stevens toe.

Het museum sluit tijdens de werken tijdelijk de deuren.

Meest gelezen