Oud-burgemeester Jean-Pierre De Groef wordt mogelijk opnieuw burgemeester in Machelen.
Belga

Nieuwe coalitie in onbestuurbaar Machelen al bijna rond: oud-burgemeester De Groef wil sjerp weer ombinden

Het kartel Vooruit-Spirit-Groen van oud-burgemeester Jean-Pierre De Groef onderhandelt momenteel over een nieuw gemeentebestuur met de huidige meerderheidspartij N-VA. Dat bevestigt De Groef aan onze redactie. Hij doet dat nog geen dag nadat Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) de onbestuurbaarheid van de gemeente Machelen gisteren officieel bevestigde. De kans is groot dat De Groef na bijna 3 jaar in de oppositie opnieuw burgemeester wordt in Machelen.

"We zijn blij dat de minister zo snel een beslissing heeft genomen na het aflopen van de bemiddelingsopdracht van de gouverneur. De gemeente werd al maanden niet meer bestuurd, dus het is hoog tijd voor een nieuw bestuur", vindt De Groef (Vooruit). Zijn kartel Vooruit-Spirit-Groen behaalde 10 van de 25 zetels tijdens de laatste gemeentsteraadsverkiezingen in 2018. Het kartel werd zo de grootste partij in Machelen, maar werd vrij snel naar de oppositie verbannen door een coalitie van CD&V, Open VLD en N-VA.

De kans dat ik de komende jaren opnieuw burgemeester word, is groot

Jean-Pierre De Groef (Vooruit), oud-burgemeester van Machelen

Oud-burgemeester wil sjerp terug

In februari verklaarde de gemeenteraad van Machelen de gemeente onbestuurbaar na aanhoudende strubbelingen binnen meerderheidspartij CD&V. Coalitiepartner N-VA stemde toen samen met de oppositiepartijen mee voor de onbestuurbaarheid. Gisteren liet Minister Bart Somers weten dat de gemeente op zoek moet naar een nieuw gemeentebestuur.

Als grootste partij is Vooruit-Spirit-Groen nu aan zet om een nieuw college van burgemeester en schepenen te vormen, vindt De Groef. "Natuurlijk zijn er intussen al gesprekken geweest tussen ons en N-VA. De gemeenteraad heeft de gemeente al op 16 februari onbestuurbaar verklaard. Dan is het normaal dat je in tussentijd onderling al begint te praten. We hopen dat de gesprekken zo snel mogelijk zijn afgerond zodat we de gemeente snel weer kunnen besturen", vertelt De Groef. Ook bij N-VA bevestigen ze dat een akkoord in de maak is. “Voornamelijk de verdeling van het schepencollege moeten we nog finaliseren", zegt schepen Steve Claeys. Claeys is ook in beeld om nog tot eind 2021 burgemeester te worden. Pas vanaf 2022 zou De Groef de fakkel dan overnemen. "Daar is inderdaad al over gepraat met de bedoeling om zo snel mogelijk een doorstart te kunnen maken."

Als Vooruit-Spirit-Groen samen met N-VA een coalitie vormt, hebben ze samen een meerderheid van 16 op 25 zetels in de gemeenteraad. "En de kans dat ik in de komende jaren opnieuw burgemeester word, is groot. Maar de verdeling van de functies moeten we nu nog finaliseren," aldus De Groef.

Meest gelezen