Nog meer coronabesmettingen in gevangenis Dendermonde, nieuwe gevangenen in afzondering

2 van de 4 Oost-Vlaamse gevangenissen zijn in lockdown omdat er teveel gedetineerden en personeelsleden besmet zijn met het coronavirus. In Gent mag niemand de gevangenis nog in of uit, in Dendermonde worden wel weer gevangenen opgenomen, omdat ze in afzondering kunnen geplaatst worden. In de gevangenissen van Oudenaarde en Beveren zijn voorlopig geen coronaproblemen.

In Gent zijn er vandaag in totaal 42 personen besmet met het coronavirus. In Dendermonde zijn er nog besmettingen bijgekomen sinds de lockdown werd ingevoerd begin april. Daar zijn nu in totaal 79 gedetineerden en 25 personeelsleden besmet.

Dendermonde heeft vanaf vandaag een zone voorbehouden om nieuwe gedetineerden op te sluiten in omstandigheden die veilig zijn voor hun gezondheid. Ze worden in quarantaine gehouden omdat ze 'van buiten' komen, zegt Kathleen Van de Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen. In de gevangenissen van Oudenaarde en Beveren zijn nog geen coronabesmettingen onder de gedetineerden. 

Moeilijk werken

Het is moeilijk om een gevangenis draaiende te houden als er veel personeel ziek is of in afzondering zit, zei burgemeester Piet Buyse (CD&V) van Dendermonde. Daarom vindt hij het goed dat het personeel binnenkort met voorrang wordt ingeënt tegen het virus. De gedetineerden worden gevaccineerd volgens de leeftijdscategorieën zoals de rest van de bevolking. Momenteel zijn dat de 65-plussers en de risicopatiënten. 

Omdat gedetineerden met meer dan 1 in een cel leven en omdat er plaatsgebrek is in de gevangenissen, is het moeilijk om de besmette mensen apart te houden van de niet-besmette, geeft Kathleen Van de Vijver toe. "We bekijken met de medische dienst hoe we de niet-besmette mensen kunnen beschermen. Iedereen in de cel wordt getest en  opgevolgd. De hoogbesmettelijke personen worden overgebracht naar de  covidafdeling van Brugge. Indien nodig kunnen we mensen naar het ziekenhuis brengen, maar nu zitten ze in hun cel in medische isolatie."

Sinds het begin van de pandemie een jaar geleden is in de gevangenis van Brugge een covidafdeling ingericht. "Het is een afdeling waar we 20 bedden hebben leegemaakt, zodat de besmette gedetineerden daar afgezonderd kunnen blijven." 

Lockdown

In Gent is er een volledige lockdown, dat wil zeggen dat niemand de gevangenis in of uit mag. "De gevangenen mogen niet naar een andere gevangenis gebracht worden, ze mogen niet naar de rechtbank, dus er moeten zaken uitgesteld worden. De wandelingen gebeuren in kleine groepjes, douchen ook en de werkplaatsen zijn gesloten, behalve de essentiële werkplaatsen, zoals de keuken." De Gentse gevangenis heeft aan de onderzoeksrechters gevraagd om geen nieuwe veroordeelden naar daar te brengen. 

 

kasto80

Meest gelezen