Luk De Wilde

Blijft Boelwerfkraan Temse bestaan? Minister Diependaele start openbaar onderzoek na vraag opheffing erfgoedbescherming

Er komt komende zomer een openbaar onderzoek in Temse dat moet helpen om de oude Boelwerfkraan te behouden. Die is beschermd wegens de erfgoedwaarde, maar moet gerestaureerd worden. De gemeente kan de hoge kosten, die geraamd zijn op 1,5 miljoen euro, niet dragen en vraagt opheffing van de bescherming. Bij een mogelijke opheffing komt automatisch een openbaar onderzoek. Minister Matthias Diependaele (N-VA) hoopt op creativiteit van de Temsenaars: "Misschien doen ze iets symbolisch met de kraan."

De gemeente Temse heeft aan Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) gevraagd om de erfgoedbescherming van de Boelwerfkraan in Temse op te heffen. Dat doet Temse omdat de restauratiekosten te hoog zijn en de gemeente die niet kan betalen. "Die zijn geraamd op 1,5 miljoen euro. Dat is een groot bedrag voor een stad of gemeente." Indien de bescherming wegvalt hoeft de gemeente de verplichte kosten niet te dragen. Ook de verplichting om de kraan in zijn huidige toestand te bewaren, vervalt dan.

Zonder de bescherming, kan de kraan toch zijn symbolische erfgoedwaarde behouden
Minister Matthias Diependaele (N-VA)

Bij een vraag om de erfgoedbescherming weg te nemen, komt er automatisch een openbaar onderzoek. Daarbij kunnen inwoners mee nadenken over hoe de kraan dan wel kan behouden blijven. Indien de bescherming opgeheven wordt, wil dat niet automatisch zeggen dat de kraan zal verdwijnen. Ook zonder kan de Boelwerfkraan blijven bestaan, volgens minister Diependaele. "Er zijn heel wat alternatieven die kunnen gebeuren."

(lees verder onder de foto)

Complexe geschiedenis

De geschiedenis van de kraan is een complex verhaal. In 2004 werd ze beschermd wegens de sociaal-culturele en de industrieel-archeologische waarde. In 2011 was er al sprake om de kraan te restaureren. In 2016 was er vervolgens geprobeerd om de bescherming van de kraan op te heffen, maar het lokaal bestuur van Temse diende begin 2018 toen opnieuw een restauratiedossier in. 

Nu vraagt de stad opnieuw de opheffing van de bescherming. Na jaren heen en weer gepingpong tussen vraag naar opheffing en vraag naar restauratie, heeft minister Diependaele (N-VA) beslist om het openbaar onderzoek over een mogelijke opheffing nu op te starten. De inwoners van Temse kunnen helpen, is hij van mening. "Het is belangrijk dat we publiekelijk de mening van de mensen vragen. Erfgoed is een deel van de identiteit van de inwoners en is vaak een emotioneel gebeuren."

Symbolische erfgoedwaarde

"De gemeente kan bijvoorbeeld met de kraan, of met een deel van de kraan, iets symbolisch doen", bedenkt de minister. Hij wil ook benadrukken dat het wegnemen van de bescherming niet wil zeggen dat de erfgoedwaarde van de kraan verdwijnt. "We gaan er altijd vanuit dat een officiële bescherming van een erfgoed een meerwaarde heeft voor Vlaanderen. Maar heel wat zaken zijn lokaal van betekenis. Dat is net zo met deze Boelwerfkraan. Die heeft een erfgoedwaarde voor Vlaanderen, maar is vooral voor Temse en zijn bewoners van grote betekenis."

De kraan komt uit de Waalse staalindustrie en is pas in de jaren '80 naar Temse gekomen. "De link met de Boelwerf is eigenlijk eerder symbolisch", zegt minister Diependaele. "Maar het is het verhaal erachter dat van belang is." Nu moet het lokaal bestuur van Temse een betekenis geven aan de kraan, vindt minister Diependaele. "Ook al verdwijnt de bescherming, dan moeten ze het toch een erfgoedwaarde geven." 

Het openbaar onderzoek start komende zomer en zal 30 dagen duren. De volledige procedure moet afgerond zijn binnen de 9 maanden. Het  wil de stadsbewoners van Temse mee doen denken over wat kan gebeuren met de kraan. "We dagen hen uit om creatief te zijn. Wanneer ik over alle aspecten beschik, zal ik een goede keuze kunnen maken over een eventuele opheffing."

kasto80

Meest gelezen