Permanente politiebewaking bij vliegtuigbom in Rieme, ontmanteling gebeurt pas zaterdag

Bij de grote wegenwerken in Rieme bij Evergem is gisteren weer een vliegtuigbom gevonden. Normaal komt de ontmijningsdienst DOVO dan ter plaatse om die onmiddellijk onschadelijk te maken. Maar omdat het juiste materiaal niet voorhanden was, kon dat nog niet. De ontmanteling zal nu zaterdag gebeuren, maar de bom ligt nu wel open en bloot. “Om calamiteiten te vermijden is permanente politiebewaking nodig”, zegt de burgemeester van Evergem. 

De vliegtuigbom werd gisteren tijdens graafwerken gevonden in de Kanaalstraat in Rieme en DOVO kwam ter plaatse. “Maar de ontmijningsdienst kon niet zoals anders de bom meteen onschadelijk maken,” zegt burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA). “Er is specifiek materiaal nodig om dat te doen, en ze hadden dat niet bij zich. Ze zouden de bom vandaag dan wel onschadelijk kunnen maken, maar omdat er scholen en bedrijven in de buurt staan, zou dat een veel grotere evacuatie nodig maken dan als het zaterdag gebeurt. Het is nu dus nog 2 dagen wachten tot alles weer veilig is.”

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
We willen niet dat iemand dichtbij komt en dat er een calamiteit zou gebeuren
Joeri De Maertelaere (N-VA), burgemeester van Evergem

“Mensen van de  federale politie zorgen nu voor een permanente bewaking van de bom, dag en nacht dus”, zegt De Maertelaere. “Want die ligt nu wel heel zichtbaar, en we zouden niet willen dat mensen er dichtbij komen en dat er calamiteiten zouden gebeuren.”

Beluister hier het gesprek met burgemeester Joeri De Maertelaere bij Radio 2 Oost-Vlaanderen

Gisteravond konden de geëvacueerde omwonenden terug naar huis. Maar zaterdag zullen de mensen die binnen 400 meter rond de bom wonen opnieuw geëvacueerd worden. 

Derde vliegtuigbom dit jaar

Evergem verwittigde vóór de werken al dat er vliegtuigbommen konden gevonden worden tijdens graafwerken. Dat komt omdat de olieraffinaderij daar tijdens de tweede wereldoorlog een doelwit was. De inwoners van Rieme wisten dus dat er af en toe evacuatie mogelijk was. Gisteren gebeurde dat voor de derde keer dit jaar. In januari en maart werd er nog al munitie gevonden, en moesten mensen tijdelijk uit de buurt blijven. Nu gaat het om munitie die in de Monumentstraat gevonden is. De politie stelde een perimeter van 100 meter rond de munitie in en omwonenden werden geëvacueerd naar sportcentrum Hoge Wal. 

kasto80

Meest gelezen