© VRT Ben Liguori

Collega-acteurs reageren op overlijden  Rik Andries, Janine Bischops: "Spijt dat ik hem niet meer gezien heb"

Thuisactrices Janine Bischops, Leah Thys en Annick Segal hebben allemaal mooie herinneringen aan hun overleden oud-collega Rik Andries. Ze omschrijven hem als een "stillere man, die serieus was en hard werkte". Bischops werkte met hem samen in tv-series als "Keromar", "Midas" en "Thuis", maar ook op het toneel. Bischops wist dat hij ziek was. "We hadden ooit afgesproken dat we hem met de collega's gingen bezoeken, maar dat kwam er toen niet van. Nu heb ik spijt dat ik hem niet meer gezien heb." Thys had een geweldige klik met hem toen ze samen in "Thuis" speelden en ook Segal heeft mooie herinneringen van toen ze als jonge actrice met zo'n ervaren acteur mocht werken.            

"Ik heb heel veel mooie herinneringen aan Rik. Ik vind het dus jammer en ben geschrokken", zegt Bischops. "Ik herinner me nog het mooie stuk "Vlinders zijn vrij", waarin hij een blinde man was en ik een 'zot wijveke', maar we waren zo verliefd op elkaar." Ook in "Thuis" is haar personage Jenny nog verliefd op hem geweest. 

In "De ochtend" op Radio 1 bekent Bischops dat ze ook in het echte leven een oogje op Andries heeft gehad. "Maar hij was getrouwd en dan blijf je daar af, vind ik en dan doe je de moeite niet. Dat heb ik nooit gedaan. Rik was niet voor mij bestemd."

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit "Thuis", waarin Rik Andries en Janine Bischops samen acteerden:

Videospeler inladen...

"Mensen moeten hem blijven herinneren als een goed acteur die altijd heel stipt was in zijn werk. Ik was al eens een zotte doos, maar hij was een serieuze man die hard werkte. Hij deed zijn werk heel erg goed."

Beluister hier het gesprek met Janine Bischops over Rik Andries in "De ochtend" op Radio 1 en lees daaronder verder.

Collega actrice Leah Thys speelde in "Thuis" lang samen met Andries. Toen de reeks startte was het personage van Thys, Marianne Bastiaens net uit elkaar met dokter De Decker die werd gespeeld door Andries. 

"Rik en ik hebben jarenlang samen op de set gestaan", zegt Thys in een reactie op het overlijden. "Da’s genieten als er een klik is tussen de twee en Rik was een geweldig acteur om mee te werken. En dan niet enkel om zijn kwaliteiten als acteur, maar ook  als mens: hij was ook een innemende man. En dat mag gezegd worden: dokter Walter was mee daardoor de liefste echtgenoot die Madame Marianne ooit gehad heeft."

"Het maakt me triest dat hij jaren geleden al de ziekte en het zware lot tegenkwam", gaat Thys verder.  Maar ik ben ook blij voor hem en zijn familie dat hij nu eindelijk rust kan hebben."

De cast van "Thuis" meer dan 25 jaar geleden, Rik Andries staat uiterst rechts. Lees verder onder de foto.

© VRT

Ook actrice Annick Segal heeft vaak met Andries samengewerkt en heeft goede herinneringen aan de man. "Ik heb Rik leren kennen op de set van "Thuis". Hij was toen al een coryfee waar mijn generatie acteurs - op dat moment de jonge garde - enorm naar opkeek omdat hij het spelen in alle grote klassieke theaterwerken combineerde met zijn vele werk voor tv.  En niet het minst omdat hij voor ons de Vlaamse Batman was : De Kat."

Segal ondervond veel steun van Andries toen ze pas begon, zegt ze: "Niet evident om als beginneling op de televisie je eerste scènes met zo iemand te spelen, maar hij bleek heel minzaam als collega. Hij was steeds bereid om mij met een klein woordje of een gebaar de knepen van het televisievak bij te brengen. Heel blij was ik ook met zijn knipoog, na het spelen van een moeilijke scène. Een klein teken dat ik het goed had gedaan."

"Op de set was hij stil", gaat Segal verder. "Eigenlijk was hij heel de tijd  gedreven met zijn vak bezig, voortdurend in zijn rol. Tijdens de pauze kon hij heel geestig zijn. Ik herinner mij menige slappe lach door zijn verhalen over theateranekdotes. En enorm charmant was hij ook. Maar als hij over zijn tuin begon, kwam hij pas echt op dreef."

Voor Segal was het toch schrikken toen het bericht over zijn overlijden kwam. "Het bericht van zijn overlijden raakt mij meer dan ik kan zeggen. Zo veel beelden komen mij terug voor ogen. Met verdriet in het hart maar met onvergetelijke herinneringen  wens ik zijn vrouw en naaste familie heel veel sterkte. Rik, vergeten doe ik je nooit ."

Meest gelezen