De Wijers, Rivierpark Maasvallei, Kempen-Broek en Voeren willen landschapspark worden

Al zeker 4 gebieden in Limburg gaan zich kandidaat stellen om landschapspark te worden. Dat zijn De Wijers, Kempen-Broek, Rivierpark Maasvallei en Voeren. Vlaams ministers Zuhal Demir (N-VA) en Matthias Diependaele (N-VA) maakten afgelopen maandag bekend dat ze in Vlaanderen drie landschapsparken willen erkennen. 

Een nationaal park hebben we al in Limburg, met het Nationaal Park Hoge Kempen. Van die nationale parken kunnen er drie zijn in Vlaanderen, dus daarvoor kunnen nu kandidaturen ingediend worden. Maar daarnaast vinden de ministers Demir en Diependaele dat er ook drie landschapsparken mogen komen. 

In een landschapspark zijn uiteraard de natuur en het landschap belangrijk. Maar daarnaast zijn ook de cultuur-historische waarden belangrijk en het erfgoed. 

De Wijers bekend maken in Vlaanderen

Het vijversgebied De Wijers is 26.000 hectare groot en strekt zich uit van Genk tot Bolderberg, het wordt momenteel volop ontwikkeld. "We spreken hier over een gebied met 1001 vijvers, zegt voorzitter Bert Lambrechts. "In Limburg weten al veel mensen hoe mooi het er is, maar het zou mooi zijn als we het gebied ook in de rest van Vlaanderen kunnen promoten. Daarvoor zou een erkenning als landschapspark een heel goede zaak zijn."

Snoer van Maasdorpen in Rivierpark Maasvallei

Het rivierpark Maasvallei is een grensoverschrijdend gebied, dat zowel langs de Belgische als de Nederlandse kant van de Maas ligt. Coördinator Katrien Schaerlaekens: "We hebben een unieke combinatie van natuurgebieden aan beide oevers van de Maas, met de typische Maasdorpjes en de landbouw er rond."   Het  rivierpark zou zeker gebaat zijn bij een erkenning als landschapspark,  zegt ze.  "We hebben het altijd al geconcipieerd als landschapspark en de erkenning zou een boost kunnen geven aan toekomstige ontwikkelingen in het gebied." 

Beekvalleien en dorpjes in Kempen-Broek

Ook Kempen-Broek is een grensoverschrijdend gebied, maar dan in het noordoosten van Limburg. Het strekt zich aan Belgische kant uit over de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.  Erwin Christis: "Het is een gebied met een afwisseling van landbouw, natuur, beekvalleien en kleine dorpskernen. We willen werken aan een duurzame ontwikkeling van dat gebied, met aandacht voor landbouw, natuurverbindingen en beleving."

(lees verder onder de foto)

Altenbroek Voeren
radio 2

Voeren zoekt partners in Nederland en Wallonië voor zijn kandidatuur

Ook Voeren gaat zich kandidaat stellen om landschapspark te worden. Voeren heeft een heel karakteristiek heuvelachtig landschap met beekvalleien en dorpskernen, met onder meer de vakwerkhuizen in Veurs.  Maar Voeren alleen is te klein. Burgemeester Joris Gaens:  "Onze gemeente is iets groter dan 5000 hectare en wij hopen een samenwerking  te kunnen opstarten met gemeenten uit Nederland of gemeenten uit Wallonië. 

Vlaanderen wil uiteindelijk 3 landschapsparken erkennen. En in Limburg alleen al zijn er dus al 4 gebieden kandidaat. "Een luxeprobleem", zegt Bert Lambrechts (N-VA), die ook gedeputeerde voor natuur en klimaat is. "We hebben hier zoveel mooie natuur, dus we kunnen inderdaad heel wat dossiers indienen."

Meest gelezen