Alexander Dumarey

Rubenskasteel in Elewijt wordt onderdeel van Vlaams kastelennetwerk

De Vlaamse overheid werkt aan een toekomstplan voor het Steen in Elewijt, beter bekend als het Rubenskasteel. Het kasteeldomein moet deel worden van een Vlaams kastelennetwerk. Een studie moet duidelijk maken wat de toekomstige functie wordt van het Rubenskasteel, en ook inwoners van Zemst krijgen daarbij inspraak. 

"Het Steen in Elewijt, want zo heet het Rubenskasteel officieel, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11 de eeuw", vertelt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. "De schilder Peter Paul Rubens heeft het kasteel gekocht in 1635, hij heeft het prachtig gerenoveerd en hij heeft er ook zelf gewoond tot aan zijn dood in 1640. Wij hebben met Toerisme Vlaanderen het kasteel aangekocht om er samen met andere kasteeldomeinen een Vlaams kastelennetwerk van te maken voor toeristen uit binnen-en buitenland."

Kasteeltuin

"Op dit moment zijn we aan het bekijken wat de exacte herbestemming kan zijn van het ganse kasteeldomein", zegt Stef Gits. "Ook de inwoners van Elewijt en Zemst zullen daarrond suggesties kunnen doen. En ondertussen wordt er volop gewerkt op het kasteeldomein. De voorbije weken hebben we bodemsaneringswerken uitgevoerd. We zijn op een historische vervuiling gestoten en hebben vervuilde grond weggehaald. En nu het mooier weer wordt, gaan we de kasteeltuin aanpakken. Het kasteeldomein zal trouwens open zijn tijdens het pinksterweekend."

Meest gelezen