Russian Defense Ministry Press Service

Rusland kondigt terugtrekking van duizenden militairen langs de grens met Oekraïne aan, spanning neemt wat af

De Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe heeft de terugtrekking aangekondigd van de grote militaire aanwezigheid langs de grens met Oekraïne en in de Zwarte Zee. Volgens hem ging het om een geslaagde oefening. De militaire opbouw had velen doen vrezen voor een Russische interventie in Oekraïne.

Volgens minister Sjoigoe ging het om grote militaire oefeningen en hebben die met succes de paraatheid van het Russische leger aangekondigd. Vanaf morgen tot begin mei zouden die troepen teruggetrokken worden. 

De voorbije weken had Rusland tienduizenden militairen in paraatheid gebracht langs de oostgrens van Oekraïne, op het bezette schiereiland Krim en in de Zwarte Zee. Oekraïne vreesde voor een Russische aanval, zeker nu de incidenten met de pro-Russische rebellen in het oosten van het land leken te escaleren. De westerse mogendheden hadden Rusland gewaarschuwd om Oekraïne niet aan te vallen.

De aankondiging dat de Russische troepen nu teruggetrokken worden, kan de spanningen opnieuw doen verminderen. Toch hield minister Sjoigoe een slag om de arm: zo vertrekken de militairen dan wel, maar blijft een deel van de zware wapens in het gebied achter. Volgens Moskou is dat omdat er later op het jaar nieuwe militaire oefeningen gepland zijn. De spanning blijft zo dus wel even voortduren. 

Oekraïne is altijd waakzaam, maar verwelkomt elke stap om de militaire aanwezigheid te verminderen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageert intussen tevreden op Twitter. "De troepenvermindering aan onze grens vermindert de spanningen", schrijft hij. "Oekraïne is altijd waakzaam, maar verwelkomt elke stap om de militaire aanwezigheid te verminderen en om de situatie in Donbass (het oosten van Oekraïne, nvdr) te deëscaleren". 

De Russische minister van Defensie Sjoigoe bekijkt de oefeningen vanuit een helikopter.
Russian Defense Ministry Press Service

Meest gelezen