Geopolitieke spanningen in de ruimte: Rusland verlaat het ISS en plant bouw eigen ruimtevaartstation

Na meer dan 20 jaar samenwerking met onder meer de Verenigde Staten kiest Rusland ervoor om zich terug te trekken uit het International Space Station (ISS). Door de bouw van een eigen ruimtestation, kiezen de Russen voor een individuele koers.

Rusland heeft gisteren bekendgemaakt dat het zich vanaf 2025 geleidelijk aan terugtrekt uit het ISS-project. Hiermee beëndigt het na meer dan twee decennia de nauwe samenwerking met hun Amerikaanse en andere internationale collega's. De lancering van het ISS in 1998 kenmerkte een nieuw hoofdstuk na de Koude Oorlog, waarin de twee grootmachten elkaar probeerden te overtroeven in de zogenoemde Space Race.

Over de huidige staat van het ISS klinken de Russen niet lovend. Het station zou na 20 jaar verouderd zijn en verschillende technische problemen vertonen. Dit zou voor Moskou een aanleiding zijn om het ISS vanaf 2025 te verlaten. "We praten over een geleidelijke uitstap", verzekerde Dmitry Rogozin, het hoofd van het Russische federale ruimtevaartagentschap Roskosmos.

Eigen ruimtevaartstation

Rusland plant om een eigen ruimtestation te bouwen. "Als we erin slagen om het station in 2030 de ruimte in te krijgen, zou dat een kolossale doorbraak betekenen", klinkt het bij Rogozin. Intussen is de bouw van de eerste module van het station al gestart.

Het geschatte kostenplaatje van het project komt neer op 6 miljard dollar. Dat werd door een anonieme bron bevestigd aan het Russische persbureau Interfax. 

Als je het goed wil doen, doe het dan zelf

Dmitry Rogozin

Het nieuwe ruimtestation zal, in tegenstelling tot het ISS, waarschijnlijk niet permanent bemand zijn. Astronauten zullen dus tijdelijke bezoeken afleggen. De Russen plannen te werken met robots en artificial intelligence voor de handhaving van het station. Volgens Rogozin zouden buitenlandse astronauten af en toe welkom zijn, maar "het station moet nationaal blijven. Als je het goed wil doen, doe het dan zelf", aldus het hoofd van Roskosmos. 

Space Race 2.0?

De spanningen tussen Rusland en het Westen lopen de laatste tijd sterk op. Het Kremlin werd sterk bekritiseerd voor de militaire dreiging aan de Oekraïense grens, beschuldigingen van spionage en de lamentabele gezondheidstoestand van Poetins opposant Aleksej Navalny. Poetin liet zich duidelijk uit over deze aantijgingen in zijn jaarlijkse toespraak aan het Russisch Parlement, maar leek niet onder de indruk te zijn: "Zij die Rusland provoceren, zullen daar spijt van krijgen."

Poetin tijdens zijn jaarlijkse toespraak aan het Russisch Parlement.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ook in de ruimte zijn de geopolitieke spanningen te voelen. De band met het Westen vetroebelde nog meer nadat Rusland het monopolie op bemande vluchten naar het ISS was verloren door een geslaagde missie van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaan Elon Musk. Rusland lijkt zich eerder te richten tot China als potentiële partner in zijn ruimtevaartprogramma. In maart kwam het tussen de twee landen al tot een overeenkomst over een gezamenlijke maanmissie.

Of het Russische vertrek uit het internationale ISS-project tot een tweede Space Race zal leiden, valt af te wachten. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de 60e verjaardag  van de vlucht van de Russische astronaut Joeri Gagarin:

Videospeler inladen...

Meest gelezen