TlaÄ ová agentúra SR

Slovakije wijst drie Russische diplomaten het land uit "uit solidariteit met Tsjechië"

In navolging van de wederzijdse uitzettingen van Tsjechische en Russische diplomaten, kiest nu ook Slovakije ervoor om drie Russische diplomaten de deur te wijzen. Het drietal krijgt een week de tijd om het land te verlaten. Tsjechië zelf wil het aantal Russische diplomaten fors beperken. 

Klare taal van de Slovaakse premier Eduard Heger: "Drie vertegenwoordigers van de Russische diplomatieke missie zullen hun activiteit moeten stoppen en het land verlaten binnen de zeven dagen." De beslissing werd genomen in de nasleep van de diplomatieke rel enkele dagen geleden tussen buurland Tsjechië en grootmacht Rusland. 

Tsjechië beschuldigde Rusland van spionageactiviteiten en de betrokkenheid van de Russische geheime dienst bij de ontploffing van een munitiedepot in 2014, waarbij twee Tsjechische burgers omkwamen. Hierop wees Tsjechië 18 Russische diplomaten het land uit. Rusland ontkende zijn betrokkenheid en antwoordde door 20 Tsjechische diplomaten te bannen.

"Uit solidariteit met Tsjechië"

Slovakije bant de drie Russen "uit solidariteit met Tsjechië", volgens Heger, maar het land heeft ook zijn eigen redenen voor de beslissing. "Slovakije mag niet toestaan dat de activiteit van buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigers de afgesproken principes niet respecteert.", aldus de premier. De beslissing zou ook gebaseerd zijn op informatie uit rapporten van veiligheidsdiensten. 

Vermoedelijk zal Rusland hierop reageren door een aantal diplomaten van de Slovaakse ambassade in Moskou het land uit te wijzen, net zoals in het geval van de rel met Tsjechië.

De Tsjechische republiek gaat dan weer het aantal Russische diplomaten in het land drastisch beperken. Op dit ogenblik zijn er daar 95 Russische diplomaten. Eind deze maand zouden er dat 63 minder moeten zijn. Moskou moet voor het einde van de maand bepalen wie van hen er moet vertrekken. Rusland dreigt met tegenmaatregelen. Op dit ogenblik zouden er volgens Praag 32 Tsjechische diplomaten in Rusland zijn.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal" van 18 april 2021 over de recente Tsjechisch-Russische rel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen