Archieffoto van de kernreactor en het nucleaire onderzoekscentrum in Dimona.
AFP or licensors

Syrische raket is neergekomen in de buurt van kernreactor van Dimona in het zuiden van Israël

In het zuiden van Israël is een Syrische raket neergekomen. Er vielen geen slachtoffers, maar de raket viel neer nabij de bekende kernreactor van Dimona. Het feit dat die raket zo ver in het zuiden kon geraken en niet onderschept werd door het befaamde antiraketsysteem roept vragen op. Israël heeft als vergelding nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd op Syrië.

Volgens Israël ging het om een luchtafweerraket SA-5 van Russische makelij die door de Syriërs werd afgevuurd tijdens een Israëlisch luchtbombardement in dat land. De raket kwam 200 kilometer verder terecht in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël, op zo'n 30 kilometer van de bekende kernreactor van Dimona. 

Niemand raakte gewond en er is ook geen schade gemeld. De Israëlische luchtmacht heeft meteen opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten in Syrië. 

Bekijk hieronder de eerste beelden:

Videospeler inladen...

Het is echter opmerkelijk dat een Syrische raket zo ver in het Israëlische luchtruim kan doordringen tot in de buurt van een strategisch doel als de reactor van Dimona geraakt. Ook opvallend is dat de raket niet werd onderschept door de beroemde Israëlische antiraketsystemen zoals de "Kippat Barzel" of IJzeren Koepel of Arrows- en Patriotbatterijen. (Lees verder onder de foto).

Israëlische militairen met een Patriot-antiraketsysteem nabij Dimona in de  Negev.
AP2002

Israëlische militaire experten maken zich nog niet te veel zorgen. Had Syrië Dimona willen aanvallen, dan had het wellicht andere en zwaardere raketten zoals Scuds gebruikt. De raketexpert Uzi Rubin heeft aan het Britse persagentschap Reuters gezegd dat de SA-5 wellicht van zijn koers is afgeweken en daarom door de mazen van het net is geglipt. "Het traject van een afgeweken luchtdoelraket is erg moeilijk te volgen", aldus Rubin. Toch toont het voorval aan dat geen enkel antiraketsysteem waterdicht is.

Het is overigens niet de eerste keer dat Syrië een raket afschiet op Dimona. In 2014 was dat ook al het geval en ook toen sloeg Israël meteen terug met lucht- en raketaanvallen. Dimona omvat een reactor en een nucleair onderzoekscentrum. Algemeen wordt aangenomen dat Israël daar technologie voor kernwapens ontwikkelt, maar het land ontkent dat.

Na de Scud-aanvallen van de Iraakse dictator Saddam Hoessein tijdens de Golfoorlog van 1991 heeft Israël fors geïnvesteerd in anti-raketsystemen. Die worden beschouwd als een van de meest geavanceerde ter wereld en worden ontwikkeld met de Verenigde Staten. 

Het systeem bestaat uit verschillende "lagen" van afweer, van de IJzeren Koepel voor inkomende artilleriegranaten en raketten voor de korte afstand, over Arrows, Amerikaanse Patriots en de "Slinger van David" voor het onderscheppen van ballistische raketten en kruisraketten.

Rode stippellijn: vermoedelijk traject van de SA-5-raket en Dimona.

Meest gelezen