Belgische olympische paarden op de loopband in hittekamer: "Klimaat Tokio nagebootst"

Met een hittekamer test de Universiteit van Luik of de paarden van onze topruiters klaar zijn voor de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Niels Bruynseels uit Bonheiden is één van de acht ruiters en vertelde op Radio 2 Antwerpen over de testen bij zijn paard Delux.

Zijn onze toppaarden klaar voor de Olympische Spelen in Tokio deze zomer? Dat is uitgebreid getest in een speciale hittekamer aan de Universiteit van Luik. "Mijn paard Delux moest een kwartier op de loopband staan in een kamer met dezelfde klimaatomstandigheden als in Tokio", vertelt topruiter Niels Bruynseels in "Start Je Dag. "Om de paar minuten namen ze bloed en keken ze of er verzuring of hartritmestoringen opdoken", vertelt hij in "Start Je Dag". "Gelukkig bleek hij perfect in orde".

Wachten op vaccin

Bruynseels is een van de acht geselecteerde Belgische ruiters voor de Spelen. Uiteindelijk mogen er maar vier gaan. "Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan regelen met de vaccinaties. Ik heb nog niks gehoord", zegt hij op Radio 2 Antwerpen. "Ik denk dat we pas 4 of 5 weken op voorhand weten wie er naar Tokio mag. Misschien krijgen we alle acht een prikje? Het is bang afwachten voor de selectie, maar laat ons hopen dat we deze conditie kunnen behouden. Vorige maand heb ik met Delux nog een toptoernooi gewonnen."

Virus bedreigt paarden

Ook in de paardenwereld heerste de afgelopen weken onrust over een virus. Geen corona wel het rhinovirus. "Dat bestaat al langer maar dit jaar was het agressiever dan anders. Het brak ook uit op een grote internationale meeting. Daardoor lag de competitie uit voorzorg anderhalve maand stil. Ondertussen zijn we weer bezig", besluit Bruynseels.

Meest gelezen