Vlaanderen investeert bijna 220 miljoen euro in toerisme: focus op natuur, traditie en koers

De Vlaamse regering zal de komende vijf jaar 218,5 miljoen euro investeren in toerisme. De budgetten gaan onder meer naar natuurgebieden, verschillende kastelen, religieuze erfgoedsites en congresplaatsen. Er komt ook een Vlaams Culinair Centrum en een nieuw centrum "De Ronde" in Oudenaarde. 

Dat corona detoeristische sector door elkaar heeft geschud, is een understatement. Het aantal bezoekers zakte in 2020 van 14 miljoen naar 5 miljoen en het totale verlies liep in 2020 op tot 17 miljard euro. Volgens de regering zal de sector pas ten vroegste in 2024 volledig hersteld zijn.

En toch was volgens Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) niet alles kommer en kwel. "We leerden onze eigen omgeving beter kennen en waarderen en die aandacht, die trots op de eigen achtertuin, moeten we borgen", klinkt het.

En dus kondigde de minister in "De ochtend" op Radio 1 haar relanceplan aan: 218,5 miljoen euro voor "het toerisme van de toekomst". "We gaan weg van het massatoerisme en versterken de lokale gemeenschap", aldus Demir. Er wordt gefocust op natuur, erfgoed, culinaire traditie, koers en ontmoeting. 

Herbeluister hieronder het gesprek met Zuhal Demir uit "De ochtend" op Radio 1 en lees dan verder:

Belga

Wat betekent dat nu concreet?

  • Er wordt 42,5 miljoen euro geïnvesteerd in nationale parken en natuurgebieden. Onder meer het Nationale Park Hoge Kempen en Groenendaal in de Vlaamse rand kunnen rekenen op een financiële boost.
  • 43,2 miljoen euro gaat naar de versterking van het Vlaamse erfgoed. De aandacht voor Vlaamse meesters zoals Rubens, Van Eyck, Ensor of Bruegel wordt verlengd en uitgebreid. 

Vorig jaar werden er verschillende programma's georganiseerd rond Van Eyck. Herbekijk hieronder een reportage en lees verder onder de video:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

  •  Er wordt ook geïnvesteerd in verschillende kastelen, zoals dat van Poeke en dat van Leut, en in religieuze ergoedsites, zoals bijvoorbeeld de abdijsite van Herkenrode en het Kapucijnenklooster in Brugge.
  •  Er komt een Vlaams Culinair Centrum, een plek waar toeristen kennis kunnen maken met lokale streekproducten en Vlaamse sterrenchefs. Die toeristen zouden ook sneller de weg moeten vinden naar bierbrouwers. Om het Vlaamse culinaire erfgoed extra in de verf te zetten, wordt in totaal 21 miljoen euro vrijgemaakt. 
  • 8 miljoen euro gaat naar "Vlaanderen Fietsland": er komt een nieuw Centrum "De Ronde" in Oudenaarde en de fietsroutenetwerken worden versterkt.
  • Er gaat 100 miljoen euro naar de bouw van nieuwe congrescentra, onder meer in Antwerpen en Hasselt. 

Ook het kasteel van Poeke in Aalter wordt gerestaureerd. Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen