Videospeler inladen...

BEKIJK - Vrouw van Belgische ambassadeur in Zuid-Korea slaat winkelbediende in gezicht, ambassadeur biedt excuses aan

De Belgische ambassadeur in Zuid-Korea verontschuldigt zich voor de slagen die zijn vrouw heeft uitgedeeld aan twee winkelbedienden in de hoofdstad Seoel. Beelden van het incident zijn uitgezonden op de televisie in Zuid-Korea. De kwestie heeft tot verontwaardiging geleid in Zuid-Korea, maar het gaat niet om een uitzondering. Overigens heeft België historisch erg goede relaties met Korea.

De vrouw van de Belgische ambassadeur paste in de winkel verschillende kledingstukken. Toen ze de winkel uitstapte, werd ze aangesproken door de winkelbedienden. Die dachten - ten onrechte - dat de vrouw mogelijk kleding probeerde te stelen.

Daarop ontstond een ruzie waarbij de vrouw van de Belgische ambassadeur  een winkelbediende hard in het gezicht slaat. Het incident werd vanuit verschillende hoeken gefilmd door bewakingscamera's. 

De Belgische ambassade in Seoel zegt dat ze meewerkt aan het politie­onderzoek. De Belgische ambassadeur, Peter Lescouhier, excuseert zich voor het gedrag van zijn vrouw. "Wat er ook speelde, dit kan niet." De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid, maar zou sinds het incident ziek zijn, en opgenomen zijn in een ziekenhuis. 

BEKIJK: Bewakingscamera's leggen vast hoe de vrouw de winkelbediende in het gezicht slaat

Videospeler inladen...

Verontwaardiging, maar niet zo uitzonderlijk in Korea

In "De wereld vandaag" op Radio 1 merkt Linde Desmaele, onderzoekster van de Vrije Universiteit Brussel, op dat dergelijke incidenten niet zo uitzonderlijk zijn in Korea. Ze herinnert aan een rel enkele jaren geleden waarbij de dochter van de topman van Korean Airlines een vrouwelijke medewerkster geslagen heeft. 

Er zijn overigens nog andere voorbeelden in Korea waarbij mensen van hun economische, politieke of in dit geval diplomatieke machtspositie gebruikmaken om modale burgers te kleineren of te slaan. 

Dat de vrouw van de Belgische ambassadeur Chinese roots heeft, speelt volgens Desmaele ook een rol: er leven de laatste jaren veel anti-Chinese gevoelens in Zuid-Korea. Zij denkt dat de excuses van de Belgische ambassade mogelijk niet voldoende zijn; veel Koreanen willen dat de vrouw vertrekt uit het land en mogelijk de ambassadeur ook. Bovendien verstoort dat de 120e verjaardag van het aanknopen van diplomatieke relaties tussen België en Korea.

Beluister hier het gesprek met Linde Desmaele in "De wereld vandaag" (en lees voort onder de video):

Anderzijds hebben de twee landen historisch een erg goede verstandhouding. Zowat alle schoolkinderen in Zuid-Korea leren de namen van de landen die tijdens de Koreaanse Oorlog gevochten hebben om hun land te vrijwaren van de communisten uit het noorden en de Chinezen. Daaronder zijn meer dan 3.000 Belgische vrijwilligers die tussen 1950 en 1953 in Korea gevochten hebben. 

Op 23 maart 1901 sloten België en het toenmalige keizerrijk Korea een verdrag over vriendschappelijke relaties, handel en zeevaart. Negen jaar later werd Korea bezet door Japan. België was ook een van de eerste landen die de Republiek Korea (Zuid-Korea) in 1948 als onafhankelijke staat erkenden en stuurde troepen om dat land te beschermen tijdens de Koreaanse Oorlog. In 2019 brachten koning Filip en koningin Mathilde een staatsbezoek aan Korea. 

Meest gelezen