© Maaike Holvast

Babs Gons en Paul Demets eerste winnaars "Poëziesterren" in secundair onderwijs 

De gedichten van dichteres en columniste voor Het Parool Babs Gons en dichter en poëzierecensent Paul Demets behalen de eerste plaats bij de nieuwe jeugdprijs voor literatuur "Poëziesterren". Voor die prijs kozen jongeren zélf hun favorieten uit. "Poëziesterren" doopt namelijk leerlingen van het secundair onderwijs om tot vakjury van de hoofdprijs. Paul Demets is blij dat deze bekroning specifiek vanuit de jeugd zelf komt: "Dit betekent dat poëzie bij jongeren kan terechtkomen." Ook Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon is enthousiast: "De twee winnaars bewijzen dat sterke poëzie jonge mensen aanspreekt."

De beslissing is gevallen in maart, toen 25.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad van het middelbaar onderwijs een week lang elke dag een gedicht bediscussieerden. De besproken gedichten haalden op voorhand een beknopte selectie van vijf, gemaakt door een professionele vakjury. Na een week van poëzieonderdompeling kon het gedicht "Precies goed" van Babs Gons, uit de bundel Hardop (2019), de eerstegraadsscholieren het meest bekoren; "Prikkels" uit de bundel De Aangelanden (2020) van Paul Demets veroverde de tweede graad. 

Bekijk hier "Prikkels", voorgedragen door dichter Paul Demets. 

Videospeler inladen...

Prikkels

Dagen van spotify, dagen

van licht dat swipet,

van vriendschapsverzoeken, dagen

 

dat ik moet weten hoe iedereen

heet op al hun locaties.

 

Zoek mij in weiden en bossen.

Op een landweg.

‘Uitgezonderd aangelanden.’

 

Ik wil de slak zijn die haar huis draagt

en niet weet dat ze thuis is.

Uit De Aangelanden, Poëziecentrum, 2020

 

Bekijk hier "Precies goed", door dichteres Babs Gons, de tekst loopt daaronder verder.

Videospeler inladen...

Precies goed

Soms wil je gewoon je hoofd op de aarde leggen,
je vuist naar de hemel heffen,
de tranen laten komen en zeggen:
het is zeker omdat ik zwart, wit, vrouw,
dik, dun, te groot, te klein,
te lief, onaardig,
omdat ik lelijk, eerlijk,
direct, poëtisch, welbespraakt,
te zichtbaar, onzichtbaar,
kwetsbaar,
arm, trots en confronterend ben?
Daarom zeker!

En dat de aarde je dan met haar zachte handen
heel voorzichtig omhoogduwt,
je op de wang kust en fluistert:
het is omdat je zo ontzettend mens bent.
Niet te veel, niet te weinig, gewoon genoeg mens.
Net zo mens als andere mensen.
Precies goed.

Uit Hardop (2019). Spoken word in NederlandAltas/Contact 

"Poëziesterren", een initatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum, zou de taalgevoeligheid van jongeren moeten prikkelen, volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: "Jongeren vinden niet altijd zelf de weg naar gedichten. Dus dan brengen we de gedichten naar hen. Zo voeden we liefde voor taal en plezier met taal." De winnende dichters kregen niet enkel een zilveren sterballon cadeau. De winnende gedichten worden ook vereeuwigd op posters, die binnenkort in alle deelnemende klaslokalen een ereplaatsje krijgen. 

Meest gelezen