Radio 2

Zuster-overste stelt heropbouw na kloosterbrand in Heule in vraag: "Kapel was groot voor zo'n kleine groep"

De kans dat de kloosterkapel van Heule heropgebouwd wordt, lijkt klein. Zuster-overste Riet Devriese geeft zelf aan dat de kapel wel erg groot was geworden voor haar kleine groep van 21 zusters. "Misschien komt er een kleinere kapel in een ander deel van het klooster."

De kapel brandde dinsdagmorgen helemaal uit, net als een vleugel van het klooster waar nog 21 zusters woonden. Zuster-overste Riet Devriese vergaderde woensdag de hele dag over de toekomst van de kloosterkapel. “We moeten de heropbouw van de kapel in vraag durven stellen. Een andere locatie of een kleinere kapel zijn ook pistes waarmee we rekening houden. Op dit moment zijn er nog geen knopen doorgehakt”, zegt ze.

(lees voort onder de foto's)

Radio 2
Radio 2

De 21 zusters wonen voorlopig in verschillende huizen van de congregatie in de regio. "Terugkeren naar het klooster in Heule blijft de bedoeling, maar dat is nog niet voor meteen. We zullen moeten zien wat er mogelijk is."

Solidariteit

De ravage na de brand is enorm, niet alleen in de kapel, maar ook in de aangrenzende vleugel. “Alles in de kapel is vernield. Alleen 2 beelden hebben de brand overleefd. Emotioneel is dat een erg zware klap. Vooral de dag zelf had iedereen het moeilijk, maar nu ook nog altijd”, zegt zuster Riet.

Maar de steun vanuit de dorpsgemeenschap is groot. “De telefoon stond niet stil. Zoveel reacties had ik nooit verwacht. Mensen willen geld, materiële zaken, onderdak geven. Maar eerlijk gezegd: we zijn misschien wel veel kwijt, maar we zijn niet arm. We hebben nog een dak boven het hoofd, eten en genoeg mensen die ons omringen. We zijn wel onmachtig, ontredderd en ontheemd nu we onze stek kwijt zijn. Maar wat stelt dat voor in vergelijking met wat je dagelijks op televisie ziet?"

Meest gelezen