kunstenares Tania Van Hoofstadt uit Gent bij de behandelde bomen
Peter Malaise

"Vermoorde" eeuwenoude bomen in Maarkedal gered dankzij systeem van overbruggingen

In februari 2020 kwam in Maarkedal de "moord" op zes bomen aan het licht. Het gaat om bomen in een afgelegen bosje in het natuurgebiedje Waerdebroecken. Eigenaar Eric Desmaele schakelde een boomverzorger in die de bomen behandelde. En die operatie hielp, zo blijkt nu een jaar later. “Maar dat het onderzoek gestopt is, raakt me hard” zegt Eric.

“Begin februari vorig jaar ontdekte ik dat iemand een paar oude eiken had geringd”, zegt Eric Desmaele. “Met een kettingzaag werd een zeer diepe inkerving in de stam gemaakt zodat de sapstroom onderbroken wordt. De bedoeling was om de boom te doden", zegt Desmaele. "In de dagen daarna ontdekte ik dat er nog meer bomen beschadigd waren. Daar zijn aan de achterkant diepe gleuven in gemaakt waar men dan een herbicide laat inlopen, ook om de bomen kapot te maken. Het gaat om bomen van meer dan 100 jaar oud, waaronder mijn lievelingsboom. Een beuk met een omtrek van 3,60 meter. De zomereiken die gekeeld waren, werden behandeld door boomverzorger Patrick Heyerick. Met resultaat nu blijkt.”

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Binnen enkele jaren zullen we zien hoe hard ze geleden hebben

Boomverzorger Peter Vosters

“Er zijn jonge enten gebruikt om een overbrugging te maken,” legt zijn collega-boomverzorger Peter Vosters uit. “Enten bij fruitbomen is een veel gebruikte techniek, bij loofbomen gebeurt dit minder. Maar we hebben hier geleerd dat het werkt. Er is een sapstroom, de bomen zullen het halen. Binnen enkele jaren zullen we zien hoe hard ze geleden hebben. Ook in de top zie ik dat de boom verder groeit. De techniek om zo bomen te redden kunnen we nu ook elders gebruiken. Het liefst niet voor bomen die bewust vernield worden, maar bijvoorbeeld bij bomen die geraakt zijn na een ongeval of door vraat van wilde dieren.”

Kunstenares aan de slag met bomenmoord

De bomen in het kleine bosje in Maarkedal zijn goed op weg om de beroemdste bomen van ons land te worden. Voor de zoveelste keer zijn ze het onderwerp van bijna alle media, en ook kunstenares Tania Van Hoofstadt uit Gent werd aangegrepen door het verhaal van de bomenmoord. “Ik ga hier afdrukken nemen in klei, alginaat en op papier en doek. Met klei en alginaat kan ik de zaagsnede en enten bekomen, met het doek en papier ga ik een lijkwade maken", legt Van Hoofstadt uit. "De bomen leven nog, maar de bedoeling was ze te doden. Wat ik er allemaal ga mee doen moet nog rijpen, maar ik ga er zeker mee aan de slag. Dit moet gebruikt worden om de daad te herdenken. Het is zeer goed dat er zo veel media-aandacht is. Dit mag niet vergeten worden.”

Dat het onderzoek naar de daders gestopt is, raakt me hard

Eric Desmaele, eigenaar bomen

Intussen kreeg Eric te horen dat het onderzoek naar de daders zonder gevolg gestopt is. “Men vertelt me dat hier nu, ik ben benadeelde partij en weet nog van niks,” zegt hij. “In 2019 zijn er hier nog andere bomen illegaal gekapt, men weet wie dat gedaan heeft. En toevallig zijn de feiten hier in dezelfde periode gebeurd. Waarom doet men geen confrontatie,” vraagt hij zich af. “Men heeft mensen ondervraagd, maar zonder resultaat. Neen, ik ben ontgoocheld in justitie.“ 

Het parket Oost-Vlaanderen laat ons weten dat het onderzoek afgelopen is en dat er geen daders gevonden zijn.

kasto80

Meest gelezen