Nog steeds nablussen na brand op militair domein Brecht, onduidelijk wanneer geëvacueerde bewoners naar huis kunnen

De grote brand op het militair domein en natuurgebied in Brecht, in de provincie Antwerpen, is onder controle, maar nog niet volledig geblust. De voorbije nacht hebben tientallen brandweerlui de situatie onder controle proberen te houden. Het is nog niet duidelijk wanneer de geëvacueerde bewoners kunnen terugkeren naar hun huis. 

"De brand ontstond op het militair domein nabij een schietoefening van het leger", zei burgemeester Sven Deckers (N-VA). Gisteren werd de hele namiddag geblust. Het rampenplan werd afgekondigd. Rond 21 uur raakte de brand langzaam onder controle. Vannacht stonden tientallen brandweerlieden klaar om in te grijpen mocht het vuur opnieuw aanwakkeren.

De rookwolk was in de ruime omgeving te zien. Dat is onder meer het geval in de stad Antwerpen en ook de hulpverleningszone Waasland meldt dat ze oproepen kreeg over geur- en rookhinder. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) heeft heel hoge fijnstofconcentraties gemeten in de buurt van Antwerpen door de brand. De rook is tot voorbij het Waasland gedreven tot in Rijsel. Dat is duidellijk te zien in de meetstations die de luchtkwaliteit meten. Zij meten pieken van het aantal deeltjes fijnstof, rook of assen dus , meldt het IRCEL. Er zou al zeker 500 hectare natuurgebied in vlammen zijn opgegaan. 

Bekijk hier de eerste beelden en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Omdat de brand niet onder controle raakte, werd beslist om een camping en een wijk in Wuustwezel en een straat uit Brecht uit voorzorg te evacueren. Aan de bewoners wordt gevraagd om de instructies van de politie ter plaatse te volgen. Die gaat huis aan huis bij de bewoners.

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer de buurtbewoners weer naar huis mogen. Vannacht hebben ze de nacht doorgebracht bij vrienden of familie of in het opvangcentrum dat ingericht werd. 

De burgemeester van Wuustwezel, Dieter Wouters (CD&V), heeft intussen veel vragen voor het leger. "Er zijn veel vragen, veel frustraties. We kijken uit naar het onderzoek en hopen ook betrokken te worden. Want het zijn onze mensen die de impact gehad hebben."

Lees voort onder de foto van een van de twee Chinook blushelikopters die het Nederlandse leger heeft ingezet om het vuur te bestrijden:

Videospeler inladen...
Albert Gillis

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) maakt zich zorgen over de schade voor de natuur. "Doordat de brand vooral oppervlakkig is, is de kans dat het natuurgebied zich herstelt groot", zegt hij. "Heidevegetatie heeft een groot regeneratievermogen." Het is volgens ANB wel een probleem dat het broedseizoen volop bezig is. "We verwachten slachtoffers bij de reptielen en vernietiging van broedsels van grondbroeders."

De brand is zelfs vanuit de ruimte te zien. Op onderstaande satellietbeelden is de rookpluim duidelijk zichtbaar.

Meest gelezen