Consultaties en bezoeken van ergotherapeuten rond valpreventie een succes in Gent: "We zien op 4 jaar tijd een verdubbeling van het aantal"

150 Gentenaars hebben naar aanleiding van de week van de valpreventie een huisbezoek rond valpreventie door een ergotherapeut aangevraagd. Afgelopen week zijn er daar al 115 van afgewerkt, volgende week volgt de rest. Los van de week van de valpreventie is er veel vraag naar huisbezoeken van ergotherapeuten. Op 4 jaar tijd is dat aantal verdrievoudigd. "Opvallend en positief is dat senioren die hulp aan huis zelf vragen en niet wachten tot een dokter het, na bijvoorbeeld een ongeval, voorschrijft," zegt de Gentse schepen Rudy Coddens (Vooruit).

De ergotherapeuten werken in de 11 lokale dienstencentra van de stad. Daarnaast is er ook een team dat huisbezoeken doet. "In 2016 waren er 300 cliënten die ergotherapie kregen in een dienstencentrum of aan huis. In 2020 waren dat er al 600," zegt schepen Coddens, "Het aandeel van de huisbezoeken is zelfs verdrievoudigd." In totaal deden de ergotherapeuten, zowel aan huis als in het lokaal dienstencentrum, 1452 ergotherapeutische interventies. Daardoor kunnen bijna 600 huishoudens langer zelfstandig wonen. 

Tijdens een huisbezoek lopen we met hen door het huis en verhelpen we al de zaken die een val kunnen veroorzaken

Ergotherapeute Evelien Flobert

Vaak zoeken buurzorgers senioren zelf op of doen ze preventieve huisbezoeken. Dan stellen ze zaken vast en verwijzen door naar een ergotherapeut, maatschappelijk assistent of psycholoog. Maar dat verandert meer en meer. "Positief is dat senioren zelf preventief vragen om hulp aan huis en niet wachten tot een dokter, bijvoorbeeld na een ongeval, dat voorschrijft," zegt schepen Coddens.  Ergotherapeute Evelien Flobert gaat verder: "Bij een valpreventiescan krijgen de mensen eerst een checklist om te zien hoe valveilig hun huis is. Op de dag zelf lopen we eens rond met hen in huis en wijzen hen op de aandachtspunten. Bijvoorbeeld een matje dat losligt, maken we vast met een anti-slipstrook. Of we installeren een wandbeugel aan het bad of de douche. Of we zorgen voor een toiletverhoger." De hulpverleners nemen dus altijd een aantal hulpmiddelen mee zodat ze onmiddellijk kunnen ingrijpen. Zo hebben ze bijvoorbeeld ook altijd dwaallichtjes of schoentrekkers mee. De Stad Gent heeft daar een budget voor.    

Mensen vallen ook vaak nadat ze over hun huisdier struikelen

Ergotherapeute Evelien Flobert

De week van de valpreventie is vooral bedoeld voor senioren. Een valpartij kan ervoor zorgen dat ouderen niet langer zelfstandig thuis kunnen wonen of lang moeten revalideren nadat ze bijvoorbeeld een heup breken. Evelien Flobert ziet de gevaren dagelijks. Volgens haar zijn er enkele vaak voorkomende oorzaken van valpartijen: "Losliggende tapijten of dingen op de grond waar mensen over struikelen. Vaak gebeuren er ook incidenten in een natte badkamer of zorgt roekeloos gedrag ervoor dat mensen vallen. Bijvoorbeeld als ze een onveilige stoel gebruiken om aan een hoge kast te kunnen. We zien ook vaak dat mensen struikelen over huisdieren. Of dat ze onaangepast schoeisel aanhebben, bijvoorbeeld pantoffels die achteraan open zijn."

Dwaallichtjes

Om die valpartijen te vermijden heeft Evelien 3 gouden tips: "Eén: zorg dat de routes die je vaak bewandelt in huis netjes en opgeruimd zijn. Dat er bijvoorbeeld geen boodschappentassen, schoenen of andere dingen blijven rondslingeren. Twee: zorg voor een veilig trapje waar je kan opstaan als het nodig is. Drie: zorg ervoor dat de weg die je 's nachts gebruikt om naar het toilet te gaan verlicht is. Dat kan onder andere met een dwaallichtje." 

De week van de valpreventie loopt nog tot en met 25 april. Meer info vind je op www.valpreventie.be

kasto80

Meest gelezen