Mark Paton

Audiologe uit Ekeren zamelt bijna 100 hoorapparaten in voor ontwikkelingslanden: "Vaak van overleden ouders"

Op ruim een jaar tijd zamelde audiologe Jolien Desmet uit Ekeren bijna 100 hoorapparaten in. Begin vorig jaar deed ze een oproep op Radio 2 Antwerpen om oude toestellen niet weg te gooien, maar weer binnen te brengen bij haar of in een ander hoorcentrum. Zo kunnen mensen met gehoorproblemen in ontwikkelingslanden, zoals Burkina Faso, Peru en Nepal, ermee geholpen worden.

"Ik kreeg er uit alle hoeken van het land", vertelt Jolien Desmet opgetogen in "Start Je Dag". "Ze mogen nochtans in elk hoorcentrum binnengebracht worden, maar blijkbaar willen mensen toch persoonlijk tot hier komen."

Er zitten soms ook briefjes bij: "Heel vaak staat er dan op dat het van een overleden vader of moeder is, maar er kwam er ook een heel leuk briefje uit binnen uit een klooster. Daar zaten drie paar hoorapparaten bij van overleden zusters."

Ook de oude analoge toestellen zijn nog goed. Daar kunnen mensen nog heel lang goed mee voort.

Jolien Desmet, audiologe

Soms zitten er ook heel oude toestellen bij: "Ik had bijna een museum kunnen beginnen", lacht Jolien. Hoe oud ze precies waren, weet ze niet meer. "Het waren er wel van Bosch en dat maakt al 30 jaar geen hoorapparaten meer." 

Toch kunnen ook die nog gebruikt worden: "Ja, ook die oude analoge toestellen zijn nog altijd goed. Die moet je niet digitaal afregelen en daar kunnen mensen nog heel lang goed mee voort."

Jolien geeft ook nog mee dat oude hoorapparaten in alle hoorcentra kunnen binnengedaan worden. 

Meest gelezen