foto: testevent in Nederland

"Uppercut voor de sector": Evenementensector ontgoocheld dat perspectief voor hele zomer uitblijft

Het Overlegcomité heeft voor de evenementensector alleen nog maar beslissingen genomen voor de maanden mei en juni. Vanaf 8 mei zijn evenementen buiten met maximaal 50 mensen toegelaten en in mei worden er ook testevenementen binnen georganiseerd. De sector zelf had maandenlang aan een model voor een heropstart gewerkt waarin er ook al plannen waren voor juli en augustus en rekende op veel meer. De ontgoocheling is dus groot. "Dit is een uppercut voor de sector." 

Over de evenementen voor de zomermaanden juli en augustus heeft het Overlegcomité dus geen akkoord bereikt. De coronacijfers zijn nog te slecht om nu al te ver vooruit te kijken, klinkt het. Wat de maanden mei en juni betreft, zijn er wél beslissingen genomen.

Vanaf 8 mei zijn buiten evenementen, bijvoorbeeld culturele voorstellingen, toegelaten tot 50 personen. Daarnaast kunnen er binnen ook testevenementen plaatsvinden, met maximaal 50 personen.  De eerste testevents kunnen al vanaf volgende week plaatsvinden. Verspreid over mei en juni zullen er een 30-tal uiteenlopende evenementen (cultuur, sport, jeugd) georganiseerd kunnen worden. De bedoeling is beter te begrijpen op welke manier evenementen in de toekomst veilig georganiseerd kunnen worden. 

In juni zou het -als de coronacijfers het toelaten- dan mogelijk worden om zowel binnen als buiten evenementen met maximaal 200 mensen te organiseren. De aanwezigen moeten wel een mondmasker dragen, zitten en sociale afstand bewaren. Er worden een aantal concrete voorwaarden aan de organisatie van de evenementen gekoppeld, zoals een vaccinatiegraad van 80 % bij de kwetsbare groepen en een maximum van 500 bezette bedden op intensieve zorg.

"Tijdens de maanden mei en juni blijven we dus zeer voorzichtig", benadrukte premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie. "Het laatste wat we willen doen, is perspectief geven dat we uiteindelijk niet zouden kunnen realiseren.  Midden mei volgt er een nieuw overlegcomité om een perspectief te geven dat verder gaat dan de maand mei en juni. Het heeft geen enkele zin om vandaag verregaande beslissingen te nemen die voor de ene niet ver genoeg gaan, en voor de ander veel te ver, op basis van een onvoldoende scherp zicht op de zomer. "

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hoopt dat de cijfers tegen het volgende Overlegcomité beter zijn. "We zullen dan zien of we de vereiste fase in de vaccinatiecampagne halen en dan kunnen we hopelijk perspectief bieden voor juli, augustus en september." 

"Uppercut voor de eventsector"

Actiegroep Sound of Silence heeft het in een eerste reactie op over een "uppercut voor de sector". De evenementensector had deze week zelf een uitgebreid plan op tafel gelegd, waarin er ook al sneller op meer publiek gerekend werd, in mei buiten 200 en binnen 100 mensen en in juni buiten 800 en binnen 400. Over dat plan was constructief onderhandeld met onder meer de GEMS en het coronacommissariaat. Het plan had woensdag ook expliciet de steun gekregen van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA), maar wordt zeker in mei en juni nog niet uitgevoerd. 

Evenementen organiseren neemt maanden in beslag en daarom was een perspectief, ook op langere termijn (voor de zomermaanden juli en augustus waarin ook de festivals plaatsvinden), nu echt al nodig, volgens de sector.  "Onze sector zit financieel en emotioneel aan de grond. We liggen knock-out in de ring en de handdoek om spreekwoordelijk te gooien is nabij. Wie helpt ons eindelijk weer overeind?"

Sector zit financieel en emotioneel aan de grond. 

Sound of Silence

Ook Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Eventconfederatie, reageert erg ontgoocheld.  "We zitten al 400 dagen zonder economische activiteit en dan komt er een klein beetje nieuws over mei en juni, dat economisch onrendabel is. En nu moeten we nog eens 14 dagen wachten. Deze sector heeft tijd nodig voor de heropstart.  Die tijd wordt nu weer gerekt om in mei en juni zaken te kunnen doen, om de zomer en het najaar te kunnen opstarten, dus het is eigenlijk verbijsterend, dit nieuws." 

"We hadden op vraag van de overheid ook een alliantie gebouwd met dat evenementiële, da's een zeer brede sector, cultuur, sport, evenementenbureaus, festivals, concerten. We hebben een model gemaakt. We hebben dat doorgesproken met de kabinetten. We hadden alles op tafel om dit vandaag te laten goedkeuren.  Het was ook gebaseerd op de factoren die de virologen ons aangegeven hadden, namelijk de vaccinatiegraad en de opnames op intensieve zorg. En toch wordt het afgekeurd. Dat is bijzonder verbijsterend." 

De tijd wordt nu weer gerekt, het is eigenlijk verbijsterend, dit nieuws. 

Bruno Schaubroeck, woordvoerder Eventconfederatie

"Ons plan startte pas op als minimum 75% van de intensieve zorg-bedden vrij waren voor niet-COVID-patiënten", staat er te lezen in het persbericht van Eventconfederatie. "In de volgende fases moest dat zelfs stijgen naar 90% voordat onze sector mocht opstarten. Blijkbaar was dat nog niet voldoende om een antwoord te krijgen."

Bekijk de reactie van Bruno Schaubroeck in "Het Journaal": (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Ook de Crisiscel Cultuur noemt het gebrek aan een langetermijn-perspectief onbegrijpelijk. "Hoe kunnen wij nu beginnen plannen aan de belangrijkste periode van het jaar? Hoe leggen we dat uit aan onze mensen die al die tijd aan de kant staan? Wat moet er meer gebeuren dan een gevaccineerde bevolking en voldoende vrije intensieve zorg-capaciteit om onze sector op te starten zonder beperkingen?" 

Hoe kunnen wij nu beginnen plannen aan de belangrijkste periode van het jaar? 

Crisiscel Cultuur

"Ons voorstel liet toe om de maatschappij heel voorzichtig een beetje perspectief op vrijheid te geven én toch ook het zorgsysteem de garantie te geven dat er door events geen extra druk komt op hun systeem. Voor onze sectoren blijft de volksgezondheid onze prioriteit maar is ook het mentale belangrijk. Daar kunnen onze sectoren voor zorgen. We zijn er bovendien van overtuigd dat we als sector een partner kunnen zijn op vlak van crowd control, en om een publiek leven veilig georganiseerd te krijgen."

Pukkelpop: "11 mei is nu echt ultieme deadline"

De organisatie van het festival Pukkelpop, dat voorlopig nog gepland staat van 19 tot en met 22 augustus, zegt dat 11 mei, de datum van het Overlegcomité waarop wel over de zomer beslist zou worden, nu de "ultieme deadline is".  "Indien er dan geen duidelijkheid volgt over augustus wordt het ronduit onmogelijk om nog een festival te organiseren", laat woordvoerder Frederik Luyten weten.  "Dat zal sowieso al een echt huzarenstuk worden."

"We hadden uiteraard gehoopt op een kader voor de hele zomer, maar de epidemiologische toestand laat dit momenteel niet toe. Alle begrip daarvoor. Anderzijds moet het stilaan wel mogelijk zijn om verder vooruit te kijken. Het vaccinatieprogramma zit op schema, en ook de plannen rond testing en sneltesting worden concreter."

Hetzelfde geluid valt te horen bij het dancefestival Tomorrowland dat de editie van dit jaar al preventief verschoven heeft naar het laatste weekend van augustus en het eerste van september. "We wachten nu nog even geduldig af tot 11 mei, maar dan moet er wel duidelijkheid komen", zegt ook Debby Wilmsen. 

Arenberg: "Meer perspectief is nodig, tijd nodig voor organisatie"

Ook de Arenbergschouwburg in Antwerpen wil snel meer duidelijkehid over de rest van de zomer.  "Met de huidige coronacijfers en ziekenhuisbezetting beseffen we dat nu meer nieuws voor de cultuursector brengen niet evident is. Maar meer perspectief is nodig. De sector heeft sowieso dat perspectief nodig, want er is tijd nodig om alles te organiseren."

De Arenbergschouwburg wijst erop dat vorige zomer met succes 25.000 mensen naar kleinschalige concerten in het OLT Rivierenhof kwamen. "Vorig jaar was de basis. Dit jaar hebben we zelfs een game changer: de vaccinatiegraad. Dat moet mogelijkheden bieden."

Volgens artistiek directeur Hendrik Storme van deSingel in Antwerpen is een locatie als deSingel "perfect veilig" om vanaf juni tot 200 personen binnen te ontvangen. "Natuurlijk zal dat gebeuren met respect voor alle maatregelen, met mondmasker, afstand, ontsmetten en ga zo maar door", zegt hij. "We hebben ook net als vele andere cultuurhuizen extra geïnvesteerd in luchtreiniging."

DeSingel zal zich ook kandidaatstellen om een testevent te organiseren in mei. "Persoonlijk zie ik dat veeleer als een noodzakelijk kwaad", aldus Storme. "Maar we willen onze verantwoordelijkheid nemen en tonen dat het hier veilig is."

Meest gelezen