Gevangen Russische oppositieleider Navalny maakt einde aan hongerstaking

De opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft na 23 dagen zijn hongerstaking beëindigd. Op zijn Instagram-pagina deelt Navalny  via zijn advocaten mee dat de Russische gevangenisdienst toestemming heeft gegeven voor medische hulp.

Navalny gaat zijn hongerstaking stapsgewijs beëindigen. Hij laat weten dat dat meer dan drie weken in beslag zal nemen. Hij nam zijn beslissing "in het licht van alle omstandigheden", zegt hij op Instagram. Zijn artsen waarschuwden dat zijn leven in gevaar was als hij niet ophield.

Navalny, die gevangen zit in een strafkamp niet zo heel ver van Moskou,  ging op 31 maart in hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden waarin hij wordt vastgehouden. Hij wilde van de gevangenisautoriteiten verkrijgen dat ze hem het bezoek van een arts naar keuze zouden toestaan. Nog voor zijn hongsterstaking kampte Navalny met rugpijn en verlammingsverschijnselen in de armen en benen, maar hij kreeg geen onafhankelijke arts te zien.

Deze week werd hij dan toch onderzocht door specialisten van buiten de gevangenis. Navalny zegt dat hij dat te danken heeft aan "de geweldige steun van goede mensen in Rusland en de hele wereld."

Eergisteren betoogden in heel Rusland nog duizenden mensen voor de vrijlating van Navalny.

Wie is Aleksej Navalny? Deze video legt het je in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen