Gouverneur Jan Spooren wil verkeerscamera's inzetten om gsm-gebruik achter stuur te beboeten

Gsm-gebruik achter het stuur is één van de oorzaken van ongevallen met slachtoffers met zelfs dodelijke afloop. Daarom wil Jan Spooren, de gouverneur van Vlaams-Brabant, gebruik maken van de vele camera's op de wegen in zijn provincie. Dat verhoogt de pakkans en zorgt voor veel minder inzet van politiemensen. 

"Er zijn heel wat onderzoeken naar verricht en er zijn een aantal proefprojecten lopende", zegt gouverneur Spooren. "De pakkans met die camera's ligt veel hoger. De bestaande ANPR-camera's, de snelheidscamera's, en de camera's van de laatste generatie kunnen een foto nemen van een bestuurder die te snel rijdt, maar ook van iemand die z'n gsm gebruikt achter het stuur", zegt gouverneur Spooren. "De combinatie van het kunnen vaststellen op foto dat de bestuurder een gsm gebruikt, met tijdstip en nummerplaat is voldoende om te verbaliseren. Het is hetzelfde principe als een snelheidsovertreding."

Garanties naar privacy

Technisch kan het perfect, alleen is het nog niet wettelijk en moeten er garanties komen over de privacy. In 2020 daalde het aantal verkeersongevallen en alcohol- en drugsgebruik achter het stuur in Vlaams-Brabant met 20 procent. Dat is deels te verklaren door corona en de beperkte mobiliteit. Al was er ook de jaren daarvoor sprake van een dalende trend.

Meest gelezen