Belga Image

Wielercentrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde krijgt geld om nieuwe wielerhub op te richten

Toerisme Vlaanderen geeft geld aan het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde om een nieuwe wielerhub op te richten. Het moet een soort hotspot en trekpleister worden voor wielerfans uit binnen- en buitenland.

Vlaanderen investeert ruim 200 miljoen euro om de toeristische sector een boost te geven. Eén van de trekpleisters die geld zullen krijgen, is het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) in Oudenaarde. Het wielercentrum, al jaren the place to be voor wielerfans, kan met het geld een 'wielerhub' oprichten. Nu huist er al een wielermuseum en bezoekerscentrum in het gebouw, maar het is de bedoeling dat er een plek komt waar wielerfanaten hun hartje kunnen ophalen.

Wielrennen zit in het DNA van de Vlaming, en we willen dat tonen aan buitenlandse wielertoeristen ook

Dries Verclyte van Toerisme Vlaanderen

In het DNA van Vlaanderen

Het wielrennen zit in het hart van veel Vlamingen en Belgen, vindt Dries Verclyte van Toerisme Vlaanderen. 'Het zit in het DNA van de Vlaming. Al meer dan 100 jaar organiseren wij wedstrijden. We zijn de bakermat van de flandrien, een begrip dat ondertussen ook al internationaal bekend is." Ook de streek rond het centrum, de Vlaamse Ardennen, is belangrijk: "We zijn bekend om onze kasseien en onze hellingen. Dat maakt ons uniek wereldwijd en dat willen we ook nog meer laten zien aan internationale wielertoeristen."

Het 'nieuwe' centrum zal daarin meehelpen, legt Verclyte uit: "We willen het wielrennen stevig verankeren in Vlaanderen, en bekend maken naar het buitenland toe. Dus we hebben een plek nodig die futureproof is, die mee kan gaan met de toekomst." Met het geld dat het CRVV nu krijgt, moeten renovaties gebeuren. En waarom niet ineens twee vliegen in een klap? "We leggen de lat wat hoger en we willen ook een echt belevingscentrum."

Centrum van een fietswiel

Het 'nieuwe' centrum moet een hub worden, dat naast een computerterm, letterlijk Engels is voor "naaf". Niet toevallig gekozen, want een naaf is het middelpunt van alle spaken in een fietswiel. "Het centrum moet een 'place m'as-tu vu' voor de binnen- en buitenlandse wielertoerist worden. Het moet ook dé belevingsplek worden voor alles wat met wielrennen te maken heeft", legt Verclyte uit.

Een "hub" is Engels voor "naaf", het middelpunt van een fietswiel
Dries Verclyte van Toerisme Vlaanderen

Bewoners en ondernemers van de stad, én de wielergemeenschap, zullen nauw betrokken worden bij de nieuwe wielerhub. Waar die zal komen, moet nog bekeken worden. "Het kan in het CRVV zelf, of een nieuw of een historisch pand zijn. Dat gaan we de komende maanden bekijken."

kasto80

Meest gelezen