Represented by ZUMA Press, Inc.

"Patiënten worden geweigerd en tekort aan zuurstof": Indiase ziekenhuizen overrompeld door coronarecords

De voorbije 24 uur zijn er in India opnieuw coronarecords gesneuveld, met 332.730 bevestigde besmettingen en 2.263 overlijdens. India telt nu al meer dan 16 miljoen zieken sinds het begin van de pandemie. Dat is het op één na hoogste aantal, na de Verenigde Staten. De ziekenhuizen kunnen de toestroom aan patiënten nauwelijks aan, zegt correspondente Alletta André in Delhi. 

India heeft voor de tweede dag op rij het trieste wereldrecord in het aantal coronabesmettingen en -doden. De gezondheidssector krijgt de toevloed nauwelijks verwerkt, zegt correspondente Alletta André vanuit de hoofdstad Delhi: "Er zijn hier zoveel ziekenhuizen die patiënten moeten weigeren, en als ze al bedden hebben, lopen ze tegen zuurstoftekorten aan. Zoveel ziekenhuizen sturen noodsignalen uit dat ze nog maar voor 2 of 3 uur zuurstof hebben. " 

"Als een patiënt al maar een paar seconden zonder zuurstof zit, kan dat tot de dood leiden. Hoeveel mensen op die manier zijn overleden is niet duidelijk, maar dat het gebeurt, is zeker." Volgens Alletta André proberen kleinere ziekenhuizen patiënten door te sturen naar grotere ziekenhuizen, maar dat lukt niet altijd omdat ze geen of niet genoeg ambulances met zuurstofbevoorrading hebben. De situatie is erg in Delhi, maar ook in drie andere staten, Gujarat, Uttar Pradesh en Haryana, is er een tekort aan zuurstof. 

Bekijk hier de beelden van de massacrematies in India. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

De chaos in de gezondheidszorg leidt soms tot bijkomende incidenten. De voorbije nacht heeft het gebrand op de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis in een buitenwijk van Delhi. Daar zijn 13 van de 17 covidpatiënten gestorven. Eerder deze week was er al een lek in de zuurstoftoevoer in een ander ziekenhuis, waardoor meer dan 20 patiënten om het leven kwamen. 

Bekijk ook de reportage in "Het Journaal": (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Laksheid

De Indiërs weten zich geen blijf met hun frustratie en verdriet. De mensen van wie familieleden sterven zijn vooral boos dat de overheid hier niet beter op voorbereid was.  "Er waren zeker al signalen in maart dat de aantallen weer opnieuw begonnen te stijgen. Toch werden geen maatregelen genomen, massabijeenkomsten en religieuze festivals werden toegelaten. Daarnaast werd er niet gewerkt aan de opschaling van de infrastructuur, aan de productie van zuurstof en medicijnen, dat kwam allemaal veel te laat", zegt Alletta André.  

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Toekomst

Er zijn vorige week strenge lockdownmaatregelen ingevoerd, in de grootste steden Mumbai en Delhi. "Door de lockdowns is er de hoop dat over een week of maximaal twee weken de cijfers zullen stabiliseren of dalen. Maar tot dan zal het keihard aanpoten zijn voor de dokters, verplegers en crematoria. Nog zeer veel mensen zullen met verdrietig nieuws te maken krijgen."

Waarom India in die tweede golf overrompeld wordt, is niet meteen duidelijk. Wel speelt de nieuwe variant die in het land is opgedoken en die mensen veel sneller ziek maakt, een grote rol in de crisis in de ziekenhuizen. Critici merken ook op dat de overheden weinig geleerd hebben uit de eerste golf en de samenwerking tussen de deelstaten erg stroef verloopt.

Ook was er bij de politici en bij de brede bevolking na de eerste golf eind vorig jaar een gevoel ontstaan dat het ergste nu wel achter de rug was. Politieke partijen -ook de BJP van premier Narendra Modi- hielden opnieuw grote bijeenkomsten. Ook het religieuze hindoefestival Khumb Mela waarbij miljoenen hindoes samenkomen om hun zonden weg te wassen in de heilige rivier Ganges zou het virus snel verspreid hebben. 

Hoe dan ook kan de crisis in India ook gevolgen hebben ver daar buiten. India is de grootste producent van vaccins en wordt beschouwd als een belangrijk leverancier voor derdewereldlanden. Als India de voorrang geeft aan de eigen bevolking -en die telt 1,3 miljard mensen- dan komt de vaccinatie in andere delen van de wereld in het gedrang.

Meest gelezen