Videospeler inladen...

"500 bedden in juni? Maak u geen illusies": ongeloof na Overlegcomité bij personeel intensieve zorg Jessa Ziekenhuis

De dokters en de verpleegkundigen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt vinden de druk op de ziekenhuizen te groot om terrassen te heropenen en evenementen in juni te plannen. Onze reporter Helen Goedgebeur heeft de persconferentie van het Overlegcomité gevolgd op de afdeling intensieve zorg. "Maximaal 500 bedden in juni? Maak u geen illusies", reageert het medisch personeel in het "Laat Journaal". 

"De afdeling intensieve zorg ligt nog altijd barstensvol. Ik denk niet dat we al klaar zijn voor versoepelingen", zegt intensiviste Liesbeth Heremans, vlak voor de persconferentie van het Overlegcomité. "Ik hoop dat ze geen overhaaste beslissingen nemen, dat ze goed nadenken", klinkt het bij verpleegkundige Lars Mertens. "De druk op de ziekenhuizen is nog heel hoog, we zijn in het rood aan het draaien."

Ik zou niet graag in de schoenen van de politici staan, want ik denk dat het nu heel moeilijk is om de juiste beslissing te nemen

Jasperina Dubois, intensiviste

Persconferentie in het ziekenhuis

"Als u ergens op een terras zit, dan moet er steeds minimum 1,5 meter zijn ten opzichte van iemand anders", zo kondigt premier Alexander De Croo (Open VLD) het plan voor de heropening van de terrassen op 8 mei aan.

"En denk je dat mensen zich aan die regel zullen houden?", is de vrees in het ziekenhuis meteen. "Eventjes", lachen de dokters en verpleegkundigen kort en zenuwachtig.

Bekijk hier hoe dokters en verpleegkundigen van het Jessa Ziekenhuis Hasselt reageren op de persconferentie van het Overlegcomité en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

"Tijdens juni gaan we naar een volgende fase, op voorwaarde dat er maar maximaal 500 bedden op de afdeling intensieve zorg ingenomen zijn", gaat premier De Croo verder. 

"500 bedden? Dat betekent dat we overal op de helft moeten vallen", merkt intensiviste Jasperina Dubois op. "De helft, daar zit je niet over vier weken, maak u geen illusies. De cijfers gaan hier nu omhoog," reageert haar collega Esther Geerts.

Vaccineren

De versoepelingen die het Overlegcomité de komende maanden wil doorvoeren, baren de dokters zorgen omdat ze de op de afdeling intensieve zorg niet meteen beterschap verwachten.

Laat u alstublieft vaccineren, ik denk dat dat de enige manier is om uit deze crisis te geraken

Esther Geerts, intensiviste

"Er zijn veel mensen die op intensieve zorg liggen, jonge mensen, die allemaal heel ernstig ziek zijn", zegt intensiviste Liesbeth Heremans. "En we weten uit ervaring van de afgelopen maanden en jaar dat dat voor weken is."

Versoepelen en verstrengen is volgens het personeel dan ook niet de oplossing. "Laat u alstublieft vaccineren, ik denk dat dat de enige manier is om uit deze crisis te geraken," zegt intensiviste Esther Geerts.

Meest gelezen