Jan Van Bostraeten

Jeugdsector reageert opgelucht op groen licht voor zomerkampen, maar hoopt op meer: "Belangrijk startschot"

De jeugdsector reageert opgelucht dat de zomerkampen onder min of meer dezelfde omstandigheden als vorig jaar kunnen georganiseerd worden. "Een belangrijk startschot", klinkt het bij onder meer de Vlaamse Jeugdraad. Al koesteren ze wel nog de hoop op een zomer waarin meer kan dan in 2020. "We hopen wel dat de situatie nog zal verbeteren en de maatregelen dan kunnen herbekeken worden", meldt ook Chirojeugd Vlaanderen.

Wat is er beslist?
Komende zomer zullen er opnieuw kampen mogen georganiseerd worden in bubbels van 50 personen, exclusief begeleiding. Bij die kampen gaan de deelnemers en begeleiders ook mogen overnachten. Dat doet min of meer denken aan de maatregelen van de vorige kampzomer. Ook toen werd gewerkt met kampbubbels van 50 personen.

Bij het jeugdwerk wordt opgelucht gereageerd dat dit alvast is goedgekeurd door het Overlegcomité. Al hopen ze ook dat er tegen de zomer nog meer mogelijkheden gaan zijn. De Vlaamse Jeugdraad noemt de beslissingen een goede eerste stap. "Het is een belangrijke stap om kinderen en jongeren perspectief te geven richting de zomer, maar laat dat hier niet stoppen", klinkt het in een persbericht.

"Voor kinderen en jongeren is dit een belangrijk startschot, maar de komende dagen en weken zullen we voor hen blijven opkomen", meldt voorzitter Amir Bachrouri. "Nog steeds zijn er te veel beperkingen om optimaal jong te kunnen zijn."

Voor kinderen en jongeren is dit een belangrijk startschot, maar de komende dagen en weken zullen we voor hen blijven opkomen

"Na het harde nieuws over de paasvakantie, is de duidelijkheid over de zomer nu meer dan welkom", zegt ondervoorzitter Franka Foré. "We kunnen nu starten met organiseren. Dit is voor het jeugdwerk een sterke basis, maar ook wel de hoop op een zomer waar nog zoveel meer verantwoord en veilig mogelijk kan zijn."

Eva Vereecke, directeur van De Ambrassade, zegt dat de jeugdsector "klaar staat met draaiboeken en ander ondersteuningsmateriaal om er opnieuw voor te zorgen dat de vrijwilligers en begeleiding zoveel mogelijk kunnen bezig zijn met waar het echt om draait: kinderen en jongeren grenzeloos plezier en onvergetelijke momenten bezorgen".

Chirojeugd Vlaanderen: "Blij dat beslissing op tijd is genomen"

Jeugdbeweging Chiro is blij dat de zomerkampen voorlopig onder min of meer dezelfde omstandigheden als vorig jaar kunnen doorgaan. "We hadden uiteraard op meer gehoopt, maar we zijn blij dat 50 het minimum is",  zegt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen aan VRT NWS. "We hopen wel dat de situatie nog zal verbeteren en de maatregelen dan kunnen herbekeken worden."

We hadden uiteraard op meer gehoopt, maar we zijn blij dat 50 het minimum is

De Ceulaer is ook tevreden dat ze nu al tijdig meer duidelijkheid hebben. "Zo kunnen we de groepen de komende weken de juiste informatie bezorgen zodat ze op tijd aan de voorbereidingen kunnen beginnen", legt hij uit. "Vorig jaar was dat veel later en dat was lastig, want de beslissing viel op het moment dat de leiding al examens had."

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk reageert tevreden, maar blijft kritisch. "We mikten op een zomer met méér mogelijkheden", klinkt het. "De organisatie van een activiteit met zo veel regels is niet evident. Laat deze vroegere ‘ja’ een startpunt zijn waarmee we kunnen beginnen, met de hoop om te versoepelen wanneer dat kan."

Minister van Jeugd Dalle: "Tevreden over beslissing zomerkampen"

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) reageert tevreden op de beslissing van het Overlegcomité. "Veel verenigingen hebben ons de afgelopen weken gevraagd om snel duidelijkheid te geven. Met deze beslissing staat het licht op groen voor de organisatie van de jeugdkampen en -activiteiten tijdens de zomervakantie", zegt hij.

Volgens Dalle zijn de regels nog steeds streng, maar zijn verdere versoepelingen niet uitgesloten als de cijfers gunstig evolueren. "Maar dit biedt alvast een belangrijk houvast en laat het toe om de nodige voorbereidingen te treffen", klinkt het.

Kampbubbels van 50? Zo werkte het vorige zomer:

De regels lijken op het eerste zicht erg op die van vorige zomer. Bekijk in deze reportage uit "Het journaal" hoe dat toen verliep.

Videospeler inladen...

Meest gelezen