Facebook militair domein Lombardsijde

Leger verhuist gevechtseenheid naar Lombardsijde

Er komen meer militairen naar het kamp van Lombardsijde op de grens van Nieuwpoort en Middelkerke. Het leger stationeert vanaf september een operationele gevechtseenheid in Lombardsijde. Dat kreeg het Brugse kamerlid Jasper Pillen (Open VLD) te horen van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

De toekomst van het kamp in Lombardsijde is al jaren onzeker door de vele besparingen bij het leger. Maar volgens kamerlid Jasper Pillen uit Brugge heeft het militair domein wel degelijk een toekomst. Meer zelfs: het wordt uitgebreid. "Een deel van het 1ste Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers maakt de overstap van Leopoldsburg naar Lombardsijde. Deze zomer komt er eerst een peloton met zo'n 45 soldaten. En volgend jaar kan dat uitbreiden naar 150 man. Ze brengen ook hun Dingo-pantservoertuigen mee."

Lombardsijde mag zelf mensen aanwerven. En dat is volgens Pillen goed nieuws voor jonge West-Vlamingen die willen werken voor de landcomponent van  het leger. "Dat betekent dat ze in eigen provincie kunnen blijven om te werken. Ze hoeven niet naar Leopoldsburg aan de andere kant van het land te verhuizen."

Drones

Jasper Pillen kreeg ook te horen dat het leger zijn nieuwe verkenningsdrones zal gebruiken in Lombardsijde. Maar de NH90-reddingshelikopters komen er niet. "De gemeenteraad van Nieuwpoort had gevraagd om de NH90-reddingshelikopters van de luchtmacht te verhuizen van Koksijde naar Lombardsijde. Maar zoals ik verwachtte, heeft de minister die deur definitief dicht gedaan. Normaal gezien verhuizen die helikopters naar Oostende, zoals eerder beslist."

Meest gelezen