IRCEL

Natuurbrand in Brecht veroorzaakt pieken aan fijnstof tot in het Waasland

De brand op het Groot Schietveld in Brecht zorgt tot tientallen kilometers ver voor rook- en geurhinder. Dat is ook te zien in de meetstations van IRCEL (Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu) die de luchtkwaliteit meten. Er zijn pieken in fijnstof, rookdeeltjes, te zien tot in de stad Antwerpen en Kruibeke in het Waasland (Oost-Vlaanderen). "Er hangt een beetje mist in de stad", klinkt het bij een voorbijganger in Antwerpen.  

"We hebben de pech vandaag dat de wind de rook net naar het dichtst bevolkte gebied blaast", zegt Frans Fierens van IRCEL. De rook van de natuurbrand in Brecht is tot in de stad Antwerpen en het Waasland te zien en te ruiken. 

In de meetstations die de luchtkwaliteit meten is de hinder ook vast te stellen: "In Antwerpen zien we concentraties tot bijna 200 microgram per kubieke meter fijnstof en in Kruibeke is dat 100 microgram. Dat zijn toch wel erg hoge concentraties die hinder kunnen veroorzaken, zeker bij mensen die gevoelig zijn aan luchtvervuiling, zoals astmapatiënten bijvoorbeeld."

Brandgeur

"Er is ergens een gloed, een klein beetje brandgeur en een beetje mist in de stad", merkte een man in Antwerpen. "Je ziet daar duidelijk grijs en aan de andere kant blauw, maar het komt dichter", wijst een vrouw naar de lucht. "Je ruikt het zelfs aan de mondmaskers. Als ik dat nu weer opzet, dan ruik ik dat."

Wie hinder ondervindt van de rook, wordt dan ook aangeraden om binnen te blijven met de ramen en de deuren gesloten. Je kan de situatie volgen op de website van IRCEL.

 

Meest gelezen