Hoofdtoegangspoort voor Nationaal Park Hoge Kempen in schachtbok van Eisden

Het nieuwe bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen komt in een van de schachtbokken van de vroeger steenkoolmijn van Eisden. Het wordt letterlijk een hoofdtoegangspoort op hoogte. 

Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) liet plannen uittekenen voor dat nieuwe bezoekerscentrum. En die zijn klaar.  Het bezoekerscentrum wordt de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge kempen, aan Terhills. 

"Het wordt een poort op niveau, letterlijk dan, zegt Ignace Schops van het Nationaal Park."De schachtbok is 20 meter hoog. Die niveaus gaan we gebruiken, omdat het uitzicht daar spectaculair is. Je kan daar kijken over grote stukken van het nationaal park, tot Genk en Zonhoven bijvoorbeeld.  Het is mooi om uit de hoogte te zien hoe groen Limburg nog is."

Planning

Regionaal Landschap wil eind dit jaar beginnen bouwen, de werken zullen een jaar duren. De gemeente Maasmechelen,  de eigenaar van de grond LRM en erfgoed hebben al laten weten de plannen goed te vinden. 

Het wordt een bezoekerscentrum in volle glorie, zegt Ignace Schops.  "Er komen alle elemenenten in die nodig zijn voor een bezoekerscentrum, dus ook met horeca, zodat je er iets kan drinken en gezellig kan zitten."  Het huidige onthaalgebouw zou een andere functie krijgen, onder meer om groepen te ontvangen. 

Meest gelezen