Nu Indiase coronavariant ons land is binnengeraakt: moeten regels om naar België te kunnen komen strenger?

Twintig studenten uit India die naar ons land komen om hier een opleiding te volgen, maar besmet zijn met de Indiase variant van het coronavirus: het roept veel vragen op. Is het dan zo eenvoudig om van buiten de Europese Unie naar ons land te komen? Wie mag België eigenlijk nog binnen en welke regels moeten die mensen volgen? En moeten die regels niet strenger voor mensen die uit zwaar getroffen gebieden komen?

Het was voor velen toch even schrikken toen gisteren bekend raakte dat twintig studenten uit India, die sinds vorige week in Leuven en Aalst verblijven, besmet zijn met de Indiase variant van het coronavirus. 

Dat is een variant waarover we nog maar bitter weinig weten, maar die in India bijzonder zwaar toeslaat. Ondertussen blijkt ook dat er van die twintig studenten al drie gevaccineerd waren: 2 met de Indiase versie van het AstraZeneca- vaccin, één student met het Pfizervaccin.

Het is bovendien niet de eerste keer dat er gevallen van die Indiase variant opduiken in ons land: in het Brusselse dook de variant al bij twee mensen op, in het Antwerpse bij vier mensen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke roept op tot waakzaamheid voor de nieuwe Indiase variant. "We hebben er het volle vertrouwen in dat de vaccins ons zullen beschermen, maar we moeten beducht zijn voor nieuwe varianten. We hopen op een gemeenschappelijke aanpak op Europees niveau."

Bekijk hier een reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wie mag van buiten de Europese Unie ons land binnen?

Hoe kan het dat die variant in ons land is binnengeraakt? Is het dan niet verboden om van buiten de Europese Unie België binnen te komen? Het antwoord is: "ja, maar". Er is inderdaad een inreisverbod, maar er is ook een lijst met uitzonderingen. 

Wie staat er dan allemaal op die lijst en mag België binnen? 

 • professionele zorgverleners
 • seizoensarbeiders in de land- en tuinbouw
 • vervoerspersoneel
 • diplomaten
 • personeel van internationale organisaties
 • humanitaire hulpverleners
 • zeevarenden
 • leerlingen en studenten in het kader van een opleiding
 • mensen die op doorreis zijn
 • mensen die een bezoek brengen aan hun echtgenoot of partner met wie ze niet samenwonen
 • mensen die reizen in het kader van co-ouderschap
 • mensen die naar ons land komen reizen voor een begrafenis van dichte familieleden
 • mensen die naar ons land komen voor een huwelijk van dichte familieleden
 • mensen die naar ons land komen als "hun werk vanuit economisch standpunt noodzakelijk is en niet kan worden uitgesteld"
 • Beroepssporters met een topsportstatuut
 • professionelen uit de cultuursector
 • journalisten

Welke regels moeten die mensen volgen?

Wie op de lijst hierboven staat, moet zich laten testen op dag één en dag zeven en moet intussen in quarantaine. Het gaat hier niet om een volledige isolatie en het is in een aantal gevallen mogelijk om buiten te komen. Bijvoorbeeld om naar de dokter of de apotheek te gaan, om eten te kopen als niemand anders dat kan doen, om naar een begrafenis te gaan of om in dringende gevallen voor dieren te zorgen, als niemand anders dat kan doen. 

Sommige mensen mogen voor specifieke redenen ook even uit hun quarantaine, tenminste: als ze geen hoogrisicocontacten hadden. Leerlingen en studenten mogen bijvoorbeeld een examen gaan maken en zorgverleners mogen gaan werken, "als dat nodig is om een minimum aan basiszorg te waarborgen." 

Ook seizoensarbeiders, diplomaten, beroepssporters, professionelen uit de cultuursector, journalisten en wetenschappelijke onderzoekers mogen onder een aantal voorwaarden even uit quarantaine om te gaan werken.

Moeten de regels strenger?

Zijn die regels niet te soepel, bijvoorbeeld als het gaat over mensen die uit een zwaar getroffen gebied naar ons land komen, zoals India? Daar waren er gisteren alleen al meer dan 315.000 besmettingen. "We zijn nog altijd heel liberaal om mensen toe te laten op ons grondgebied en zouden beter een paar achterpoortjes sluiten", klonk het gisteren alvast bij viroloog Marc Van Ranst.

De lijst met uitzonderingen is veel te lang.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven)

De viroloog pleit er ook voor dat mensen die uit zwaar getroffen gebieden komen in verplichte hotelquarantaine moeten. "Dat is een net met heel fijne mazen, want nu zitten er heel veel grote gaten in het systeem. Als je nu een half excuus hebt kan je het land binnen en kan je aan de quarantainemaatregelen ontsnappen."

Als er verstrengd wordt, best op Europees niveau

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) denkt er anders over en vindt het niet nodig om de lijst met uitzonderingen in te korten. "Een strikte grenssluiting zorgt voor veel problemen", zei ze daarover in "De ochtend" op Radio 1. 

Verlinden zei ook dat als er verstrengd zou worden, dat best op Europees niveau gebeurt. Ze benadrukte dat veel mensen uit van buiten de EU naar België komen, dat niet rechtstreeks doen maar via één van onze buurlanden. Dat was trouwens ook het geval voor de studenten uit India, die via de luchthaven van Parijs naar ons land kwamen.

Een strikte grenssluiting zorgt voor veel problemen

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

Een volledig inreisverbod voor mensen uit India, zoals het Verenigd Koninkrijk sinds vandaag heeft, zit er dus voorlopig niet in. De minister bekijkt wel of het nodig is om de quarantaineregels voor mensen die uit zwaar getroffen gebieden komen, aan te scherpen.

Beluister hieronder het gesprek met minister Verlinden uit "De ochtend" op Radio 1 en lees daarna verder:

CLI

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) had aan het Overlegcomité gevraagd buitenlandse studenten tijdelijk te verbieden om naar ons land te komen om hier een opleiding of een stage te volgen, maar daar is niets over beslist. Volgens Mahdi is de verplaatsing van de studenten niet essentieel.

Vlaams minister-president Jan Jambon in "Terzake": "Internationale uitwisseling nu compleet stilleggen, is niet aan de orde":

Videospeler inladen...

Meest gelezen