De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gebrielius Landsbergis.
REUTERS

Ook de Baltische staten wijzen Russische diplomaten de deur

De diplomatieke rel die zich voltrekt tussen Rusland en enkele landen in het Westen, lijkt zich uit te breiden. Nadat Slovakije gisteren drie Russische diplomaten het land uitwees, gaan nu ook de Baltische staten Estland, Litouwen en Letland in totaal vier Russen van hun grondgebied bannen.

"Mijn Letse en Estse collega's hebben elk een ambassademedewerker verbannen die verwikkeld was in spionageactiviteiten", klonk het bij Gabrielius Landsbergis, de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken. Litouwen zelf zal twee Russische diplomaten het land uitwijzen. Dit doen de drie landen "uit solidariteit met Tsjechië", aldus Landsbergis. Slovakije besloot gisteren al om drie Russen te bannen.

De diplomatieke uitzettingen begonnen ongeveer een week geleden toen Tsjechië Rusland ervan beschuldigde achter de ontploffing van een munitiedepot te zitten. Bij het voorval in 2014 vielen twee doden. Achttien Russische diplomaten werden de laan uitgestuurd, waarop Moskou reageerde met het uitwijzen van twintig Tsjechische ambassademedewerkers. Gisteren kregen nog eens een extra 63 Russen in Tsjechië het bevel om te vertrekken. Het voorval heeft een ware keten aan uitwijzigen en beschuldigingen veroorzaakt.

Verdachte spionageactiviteit

Net zoals Slovakije, betichten de Baltische staten Rusland van de explosie in Tsjechië. "De Russische acties schenden de internationale wetten en ondermijnen de Europese veiligheid en stabiliteit. Dit is onaanvaardbaar", laat de Estse minister van Buitenlandse Zaken Eva-Maria Liimets weten.

De Russische diplomaten in Litouwen zouden zich bovendien hebben gewaagd aan activiteiten die "buiten hun diplomatieke bevoegdheden" zouden vallen. Het tweetal krijgt een week om Litouwen te verlaten. Landsbergis voegde hieraan toe dat ook de Russen in Estland en Letland beschuldigd worden van spionageactiviteiten.

De Baltische staten maakten vroeger deel uit van de voormalige Sovjet-Unie. Sinds 2004 zijn ze lid van de Europese Unie en de NATO. De geopolitieke spanningen met Rusland lopen wel al eens vaker op.

Ook Polen mengt zich in de rel

Ook in Polen krijgt de diplomatieke rel een staartje. Uit solidariteit met de Verenigde Staten (die tien Russen uitwezen voor de interferentie in de presidentsverkiezingen van 2020) wees Polen drie Russen uit. Moskou reageerde door vijf Polen de deur te wijzen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt die Poolse reactie een doelbewuste poging om de bilateriale betrekkingen te doen verslechteren en vernietigen. 

Meest gelezen