Belga

Oud-burgemeester Jean-Pierre De Groef wordt opnieuw burgemeester van Machelen

Jean-Pierre De Groef (Vooruit) wordt opnieuw burgemeester van Machelen. Deze week werd de onbestuurbaarheid van de gemeente officieel door de minister bevestigd. Het kartel Vooruit-Spirit-Groen onderhandelde met meerderheidspartij N-VA en is nu tot een coalitie gekomen. 

Na maar een paar dagen onderhandelen is de kogel door de kerk. Het kartel Vooruit-Spirit-Groen vormt samen met N-VA een coalitie om de gemeente Machelen te besturen. Ook over wie burgemeester wordt, is een overeenkomst gesloten. Steve Claeys van N-VA zal tot 31 december van dit jaar burgemeester zijn, daarna neemt Jean-Pierre De Groef van Vooruit de burgemeesterssjerp over. “Steve Claeys is nu eerste schepen en we willen de continuïteit garanderen. Er zijn momenteel heel wat lopende dossiers, zo krijg ik een paar maanden de tijd om mij in te werken. Daarna zal ik burgemeester zijn en kunnen we daarmee verder in het college”, aldus Jean-Pierre De Groef.

Ik werk graag met mijn ervaring mee aan een nieuw bestuur
Jean-Pierre De Groef (Vooruit)

De Groef was eerder al 18 jaar burgemeester van Machelen, van 2000 tot 2018. “Ik ben blij dat ik dat ambt opnieuw kan opnemen. Het is ook absoluut nodig dat er een bestuur kan zijn en dan werk ik daar graag met mijn ervaring aan mee.” Hoe de rest van de schepenambten verdeeld zullen worden is voorlopig nog niet duidelijk. “Wat we wel weten is dat er twee schepenen zullen zijn uit het kartel Vooruit-Spirit-Groen en twee schepenen van N-VA. Wie dat zullen worden wordt nog verder onderhandeld”, aldus De Groef. 

Onbestuurbaarheid

In februari 2021 verklaarde de gemeenteraad van Machelen de gemeente onbestuurbaar na aanhoudende strubbelingen binnen meerderheidspartij CD&V. Coalitiepartner N-VA stemde toen samen met de oppositiepartijen mee voor de onbestuurbaarheid. Afgelopen woensdag liet minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers weten dat de gemeente op zoek moet naar een nieuw gemeentebestuur. Vooruit-Spirit-Groen en N-VA hebben samen een meerderheid van 16 op 25 zetels in de gemeenteraad.

Meest gelezen