Stad Aalst

Oude bibliotheek Aalst krijgt nieuwe bestemming: je zal er films kunnen maken

De leegstaande bibliotheekruimte van cultuurcentrum De Werf krijgt een nieuwe invulling. Het wordt een plaats waar je kan experimenteren met films maken, fotografie of digitale media. De stad noemt de plaats een 'digitaal maaklabo'. Sinds de bibliotheek verhuisde naar Utopia twee jaar geleden, staat de ruimte leeg.

"We blijven in het cultureel centrum het aanbod brengen zoals anders, maar de leegstaande plaats waar vroeger de bibliotheek was, wordt een 'digitaal maaklabo' gecombineerd met een multifunctionele ruimte", legt schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) uit. "Creatievelingen mogen er hun creativiteit botvieren." 

Digitaal maaklabo

De leegstaande plaats wordt nu verbouwd zodat het een plek wordt waar je terecht kan om films te maken, om iets te doen met fotografie, of met andere multimedia. "We willen creatievelingen bij elkaar brengen. Ze kunnen de studio's die er zijn gebruiken, maar ze mogen ook zelf dingen aanbrengen. Zo zullen er ook gamers bijvoorbeeld  terecht kunnen.  Er zijn bijvoorbeeld een green key en andere digitale mogelijkheden."

"Het wordt een plaats waar mensen terecht kunnen die rond gaming werken, rond circus, rond dans. Er is plaats voor performances." De Gucht wil graag dat de lokale kunstenaars of creatieve mensen die met digitale media bezig zijn, er een plaats vinden om te experimenteren en dingen te maken. Er is nu al een studio waar de stad zelf dingen opneemt. 

Meer digitaal aanbod

De Gucht ziet het maaklabo als een verlengstuk van het digitale cultuuraanbod dat de stad nu al aanbiedt: "Er is al een digitaal platform waar we zo'n 6.000 unieke viewers hebben. Dit is de basis waar we op verder werken en waar private spelers mee kunnen instappen." 

In het gebouw wordt nu de brandveiligeid aangepakt en wordt aan de ventilatie gewerkt. Over een jaar zou de plaats klaar moeten zijn.

kasto80

Meest gelezen