Stad Leuven

Plantenlaboratorium op Leuvense stadsbegraafplaats: “Bekijken welke planten bestand zijn tegen klimaatverandering”

Op de stadsbegraafplaats experimenteert de stad Leuven momenteel met een plantenlaboratorium. Ze onderzoekt er welke boom- en plantensoorten het best zullen gedijen in ons veranderende klimaat, want door de warmte- en droogteperiodes krijgen veel bomen en planten in de stad het moeilijk.

De Leuvense stadsbegraafplaats is een groene plek in de stad, een koesterplek waar je naast troost ook veel groen vindt. De voorbije maanden is er op verschillende plaatsen nieuw groen aangeplant. “We willen de begraafplaats nog verder vergroenen, en gaan daarmee heel ver”, vertelt schepen van Begraafplaatsen Bieke Verlinden (Vooruit). “We willen zowel de natuurwaarde en de biodiversiteit van deze bijzondere plaatsen vergroten als hen beter bestand maken tegen de klimaatverandering.”

Daarom begint de stad nu met een “plantenlaboratorium”, en dat om twee redenen. Enerzijds experimenteert de stad voor het eerst met een aangepast assortiment aan bomen en struiken die beter bestand zijn tegen de toenemende hittegolven en langere periodes van droogte. Heel wat bomen op de stadsbegraafplaats zijn er immers niet goed aan toe door watertekort of stamschade door zonnebrand. Ook is de bodem er minder vitaal door het jarenlange gebruik van pesticiden. Anderzijds gaat de stad op de begraafplaats ook experimenten met de manier waarop ze planten en bomen aanplant. De juiste planttechniek kan de planten immers een vliegende start geven. 

De bomen en planten moeten tegen een hele reeks klimaatvariaties bestand zijn
Landschapsarchitect Joeri Steeno

In het laboratorium zal een 60-tal boomsoorten getest worden op hun droogte- en hitteresistentie. Het gaat om zowel inheemse als uitheemse, zuiderse soorten zegt landschapsarchitect Joeri Steeno: “Er zitten echte exoten tussen zoals vijg en Albizia, echt tropisch aandoende soorten die we gaan testen. Het is natuurlijk geen eenduidig verhaal want ondanks dat we hier warme, droge zomers hebben kunnen we hier ook stevige winters hebben zoals vorige maand met temperaturen tot -10 graden. De bomen en planten moeten dus tegen een hele reeks klimaatvariaties bestand zijn.”

Na drie jaar zal de stad de eerste conclusies kunnen trekken uit dit plantenlaboratorium. Leuven wil daarmee ook andere steden, gemeenten of vakorganisaties die gelijkaardige situaties ervaren, inspireren en de kennis die ze uit dit experiment haalt met hen delen. 

Troostbloemen

Ook de open ruimte op de begraafplaats wil de stad nu op een “biodiverse” manier invullen, zo komt er ook een bloemenweide en plukzone. Dit voorjaar werden al verschillende bloemenmengsels ingezaaid, geselecteerd op basis van hun weerbaarheid tegen droogte en warmte. “Met een kleurrijke bloemenweide maken we van onze begraafplaats een echte koesterplek, een park vol rust en groen waar we elkaar herdenken, herinneren en in gedachten levend houden. Je kan er ook een bloem plukken om mee naar huis te nemen om ook daar de verbinding met de begraafplaats, en wie je er koestert, te blijven voelen”, besluit schepen Bieke Verlinden.

Stad Leuven

Meest gelezen