AFP or licensors

Politievrouw is doodgestoken met mes in Rambouillet nabij Parijs, dader is doodgeschoten

In Rambouillet nabij Parijs is een politieagente neergestoken in het politiecommissariaat. De vrouw is kort daarop aan haar verwondingen overleden. De dader is doodgeschoten door een andere agent. Hij zou de Tunesische nationaliteit hebben en was niet bekend bij de politie. Het nationale anti-terreurparket heeft het onderzoek in handen genomen. Drie personen uit de persoonlijke omgeving van de verdachte zijn opgepakt.

Volgens de Franse zenders Europe 1 en BFM TV werd de politieagente aangevallen toen ze na haar middagpauze terugkeerde in het politiekantoor in Rambouillet, een gemeente in de buurt van Parijs. De dader liep al een tijd over en weer voor de beveiligde deur en toen de vrouw binnenstapte, maakte hij van de gelegenheid gebruik om mee in het veiligheidssas aan de ingang te stappen. Daarop stak hij de vrouw twee keer met een mes in de keel. Ze is kort daarop overleden aan haar verwondingen. De vrouw verrichtte administratief werk voor de politie en had dus niets te maken met de bestrijding van criminaliteit of terreur.

De dader kon door een andere agent worden neergeschoten en is ook overleden. Volgens BFM TV was hij 36 en had hij de Tunesische nationaliteit. Hij was niet bekend bij de politie en was legaal in het land. Over zijn motieven is nog niets bekend.

Het onderzoek is intussen wel overgenomen door het nationale terreurparket in Parijs. Volgens de procureur wijzen de identiteit van het slachtoffer (een politievrouw), de identiteit van de dader en zijn manier van optreden op een terrreurdaad. Volgens de politie zou de dader slogans geroepen hebben die in verband worden gebracht met terrorisme. 

Onze vastberadenheid om te strijden tegen het terrorisme is nog meer intact dan ooit tevoren

De Franse premier Jean Castex in een eerste reactie

Frankrijk is erg beducht voor dat soort aanvallen. In oktober vorig jaar werd de geschiedenisleraar Samuel Paty nabij Parijs doodgestoken door een Tsjetsjeense terrorist. Die was boos omdat Paty cartoons van Mohammed had gebruikt tijdens een geschiedenisles. In dezelfde maand werden drie mensen doodgestoken in de kathedraal van de Zuid-Franse stad Nice. De dader kwam toen ook uit Tunesië. 

De Franse premier Jean Castex en minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin hebben het politiebureau van Rambouillet bezocht. Op Twitter schrijft premier Castex dat het land "een heldin verloren heeft die het slachtoffer is geworden van een barbaarse daad en een onnoemelijke lafheid". 

Videospeler inladen...

Rambouillet is een kleine gemeente op 45 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Het is vooral bekend van een groot bos en van een kasteel dat -net als het Elysée- ter beschikking staat van de Franse president. Emmanuel Macron was tijdens het incident niet aanwezig, hij is in Tsjaad voor de begrafenis van de gesneuvelde president Idriss Déby.

Meest gelezen