2018 Invision

Realityster en gewezen topatleet Caitlyn Jenner wil gouverneur van Californië worden

Caitlyn Jenner, realityster, gewezen atleet en een van de bekendste Amerikaanse transgender personen, gaat zich kandidaat stellen om gouverneur te worden van de staat Californië. Jenner is Republikein en wil het net als drie andere Republikeinse kandidaten opnemen tegen de huidige Democratische gouverneur Gavin  Newsom.  

In Californië is een poging aan de gang om de Democratische gouverneur Gavin Newsom af te zetten (officieel "terug te roepen"). Zijn ambtstermijn  loopt eigenlijk pas af in 2022, maar er is een campagne gelanceerd voor een zogeheten terugroeping. Als deze petitie door genoeg stemmers -anderhalf miljoen- wordt ondertekend, kan hij worden afgezet en wordt er een nieuwe gouverneur gekozen. Wellicht zal dit gebeuren tijdens een verkiezing in de herfst. 

“Als Californiërs hebben we nu de kans om onze staat fundamenteel te veranderen voor het te laat is”, zegt Caitlyn Jenner op Twitter. "Om het op te nemen tegen vastgeroeste politici uit Sacramento (de hoofdstad van Californië en standplaats van de gouverneur) is een vechter nodig die niet bang is om te doen wat juist is. Ik heb al bewezen dat ik een winnaar ben en de enige buitenstaander die een einde kan maken aan de rampzalige tijd van Gavin Newsom als gouverneur."

(lees door onder de tweet)

Transvrouw en lid van de Kardashian-clan

Caitlyn Jenner werd in 1949 geboren als William Bruce Jenner en werd een gevierd tienkamper. In 1976 behaalde Jenner een gouden medaille op de Olympische Spelen. In 2015 kondigde Jenner aan voortaan als vrouw door het leven te zullen gaan, als Caitlin Jenner. Caitlin Jenner is, zeker bij ons, vooral bekend als een lid van de Kardashian-clan en dus als een reality-tv-ster. Jenner was de stiefvader van Kim Kardashian.

De voorbije jaren zijn al eerder transgender politica's verkozen geraakt in de VS, onder wie Sarah McBride en Danica Roem. Maar Caitlyn Jenner is wel de eerste die mikt op een van de hoogste ambten van het land. Ze doet dat op een moment dat in de VS, en zeker in haar eigen Republikeinse Partij, pogingen werden en worden gedaan om rechten voor transgenders aan banden te leggen.

Schwarzenegger achterna?

Hoewel Jenner helemaal geen fan was van de gewezen Amerikaanse president Donald Trump, heeft ze toch enkele van zijn getrouwen in haar campagneteam opgenomen. Zoals Tony Fabrizio, die deel uitmaakte van de Trump-campagnes van 2016 en 2020, en Steven Cheung, die voor Trump in het Witte Huis werkte.

Jenner zal het in eigen rangen moeten opnemen tegen de vroegere burgemeester van San Diego, Kevin Faulconer, de vroegere afgevaardigde Doug Ose en zakenman John Cox.

Haar gebrek aan politieke ervaring kan haar parten spelen, al is juist Californië wel de staat waar acteurs Arnold Schwarzenegger en eerder nog Ronald Reagan vanuit een heel andere achtergrond tot gouverneur werden verkozen. Reagan schopte het zelfs tot president van de Verenigde Staten.

Meest gelezen