Associated Press

Rellen met gewonden en arrestaties tussen extremistische Joden en Palestijnen in Jeruzalem

Gisteravond is het in Jeruzalem tot zware rellen gekomen tussen leden van de extreemrechtse Joodse organisatie Lehava en Palestijnse tegenbetogers. De politie had alle moeite om de twee groepen gescheiden te houden en 70 betogers zijn opgepakt. Lehava is ook in Israël een erg omstreden beweging.

Het is al een paar dagen onrustig in Jeruzalem, maar de mars van gisteravond heeft het potje doen overkoken. Honderden leden van de ultranationalistische groep Lehava trokken door de stad en raakten nabij de iconische Damascus-poort slaags met Palestijnen. Dat was voorspelbaar, want op het plein voor die poort komen doorgaans veel moslims samen als de avond valt tijdens de vastenmaand Ramadan.

De Israëlische politie poogde om de twee groepen uit elkaar te houden, maar dat is niet gelukt en het kwam tot forse incidenten, zeker nadat de Joodse demonstraten slogans zoals "Dood aan de Arabieren" begonnen te roepen. 

Volgens het Palestijnse Rode Kruis/Halve Maan zijn er meer dan honderd Palestijnen gewond geraakt. Meer dan 20 onder hen moesten afgevoerd worden naar ziekenhuizen. Meer dan 70 relschoppers zouden zijn opgepakt. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...
Associated Press

Wie zit er achter die rellen?

Lehava of Lahava is een afkorting voor "Preventie van Assimilatie" en is de naam van een ook in Israël erg omstreden nationalistische beweging. De groep telt duizenden aanhangers en houdt er erg extreme standpunten op na. Zo kant de groep zich tegen elke toenadering tussen Joden en niet-Joden. Uiteraard slaat dat op Palestijnen, maar Lehava kant zich ook met vuur tegen de christelijke minderheid in Israël en de Palestijnse gebieden. Christelijke geestelijken worden als "bloedzuigende vampieren" omschreven.

Leden van Lehava werden eerder ook berecht wegens brandstichting in een school waar zowel Joodse kinderen als die van de Arabische minderheid in Israël les volgen. Andere toplui werden gerechtelijk vervolgd omdat ze opriepen tot geweld tegen parlementsleden van Arabische afkomst of tegen linkse Israëli's. 

Bekijk ook de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen