Sint-Jorisretabel na meer dan drie jaar renovatie en onderzoek weer te bezichtigen

In het Koninklijk museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark in Brussel wordt vanaf vandaag het gerestaureerde Sint-Jorisretabel opnieuw tentoongesteld. Het dateert uit de 15e eeuw en sinds 2018 wordt het kunstwerk gerestaureerd en bestudeerd, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). En dat bracht een aantal opvallende zaken aan het licht.

Een retabel is een liturgisch schilder- of beeldhouwwerk, dat bedoeld is om in een kerkgebouw op een altaar te plaatsen of aan de muur achter een altaar te bevestigen. Het Sint-Jorisretabel is helemaal uit hout gemaakt door Jan Borreman en beeldt de geschiedenis uit van Sint-Joris, de patroonheilige van de stad Brussel. 

Sinds 2018 wordt het 15eeuwse retabel onderzocht, en dat onderzoek bracht een aantal zaken aan het licht. Zo werd bij een restauratie in de 19e eeuw een belangrijke fout gemaakt bij de herbevestiging van de beeldengroep. Zo bleken de beelden die normaal rechts moesten staan links te staan, en omgekeerd, maar dat is nu rechtgezet. 

Vondsten

Tijdens het onderzoek zijn nog zaken ontdekt zegt conservator Emile Van Binnebeke. “Er zijn ook een aantal zaken gevonden. Onder de centrale beeldengroep werd een stuk perkament gevonden met de tekst: “Ik meneer Soheste heb dit retabel gerestaureerd in 1835”. Die mededeling bevestigde de theorie dat die man er inderdaad bij betrokken was.”

“Een tweede vondst is een klein beeldje onder het retabel in de kast. Het lijkt een man die aan het bidden is. We dachten dat het ergens was af gevallen, maar het is echt een toevoeging uit de 15e eeuw. De vraag is nu waarom dat beeld is toegevoegd? Er werd ook een klein stoffen zakje gevonden waar ooit een muntje in zat. Dat werd gevonden in het sleutelgat van het retabel”, aldus Van Binnebeke. 

Vanaf vandaag is het Sint-Jorisretabel weer te bewonderen in het Koninklijk museum voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en dat is geen toeval want 23 april is de feestdag van Sint-Joris.

Meest gelezen