Sulaiman Addonia schrijft over het vluchtelingenbestaan in Soedan: "Je verlaat je land, maar je land verlaat jou nooit"

Wat er de voorbije maanden in Tigray is gebeurd heeft ook schrijver Sulaiman Addonia verdrietig gemaakt. Zijn familie van Eritrees-Ethiopische afkomst is opnieuw moeten vluchten naar Soedan. Zelf heeft Addonia een opmerkelijk boek geschreven over het vluchtelingenleven dat hij zelf als kind meemaakte in Soedan. Geen verslaggeving maar een intieme, beeldrijke roman. Addonia woont in Brussel en VRTNWS sprak met hem.   

"De zangeres van het kamp klom op de tafel van de rechter. Dit kamp heeft velen van ons weggenomen, veel van ons afgepakt, maar we hebben onze menselijkheid nog, zong ze. " Met die ene zin weet je waarover het boek "Stilte is mijn moedertaal" gaat. De dagdagelijkse beslommeringen, gevoelens, intimiteit, hoop en vrees van de vluchtelingen van ergens, in een kamp ergens in Oost-Afrika.   

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het boek geeft geen achtergrondinformatie. De lezer komt niet te weten of de hulporganisaties goed functioneren of welke strijdende partijen de vluchtelingen in beweging hebben gezet. Het gaat hem om de personages, zegt Sulaiman Addonia. Zij zijn de essentie en maken het verhaal episch op een intimistische manier. Alles draait om de jonge vrouw Saba, die wil studeren, en haar zwijgende, vrouwelijke broer Hagos. Ze zijn beiden sterker dan de rol die hen door de traditie en de gemeenschap is opgelegd. 

Videospeler inladen...

Je neemt je thuis mee

Sulaiman Addonia duwt het verhaal niet in een richting, hij observeert en laat alles zijn gang gaan. Daarbij is hij tot de vaststelling gekomen dat mensen niet met een propere lei beginnen wanneer ze vluchten, maar vooral hun thuis, die ze eigenlijk kwijt zijn, terugvinden in wat ze hebben meegebracht: de herinneringen, maar ook de tradities. Die worden vaak conservatiever ingevuld, ook hier in het kamp. Meisjes worden uitgehuwelijkt, genitale verminking en verkrachting loeren om de hoek.  Addonia beschrijft alle vormen van seksualiteit heel open. "Mensen denken in een kamp niet alleen aan eten en onderdak, ze hebben ook hun gewone gevoelens en verlangens zoals iedereen. Dat is menselijk." (lees verder onder foto van een vluchtelingenkamp in Soedan)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Tigray vandaag

De huidige crisis in het noorden van Ethiopië heeft Sulaiman Addonia erg aangegrepen. Veel familieleden waren vanuit Soedan teruggegaan naar Eritrea en naar Ethiopië in de hoop een nieuw leven op te bouwen . Maar nu zijn ze opnieuw moeten vluchten naar Soedan. Dat vindt hij verschrikkelijk. Hij noemt het een cyclus van geweld en verkrachtingen, in gang gezet door machtswellust. De internationale gemeenschap kijkt toe. Dat vindt hij schandalig. Maar tegelijk denkt hij dat het aan de samenleving zelf is om op lange termijn vrede te creëren. Daar kan geen enkele hulpverlener of buitenlandse mogendheid voor zorgen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen