AFP or licensors

Horeca Vlaanderen: "Hopelijk snel weer binnen", professor huisartsgeneeskunde: "Vrees dat we de zomer verknoeid hebben"

Vanaf 8 mei mogen cafés en restaurants hun terrassen weer openen, als de coronacijfers niet verslechteren. Dat heeft het Overlegcomité vandaag bevestigd. Er mogen vier personen aan één tafel zitten, met anderhalve meter afstand tussen de gezelschappen. De bediening gebeurt aan tafel door personeel met een mondmasker en om 22 uur moeten de terrassen sluiten. De horecasector reageert tevreden, maar blijft wel steun vragen. Gezondheidsexperten zijn bezorgd.

Het Overlegcomité heeft vandaag beslist dat vanaf 8 mei het buitenplan in werking treedt. Dat houdt in dat de terrassen weer open mogen. Dat kan onder volgende voorwaarden: 

  • Er mogen vier personen aan één tafel zitten, tenzij het gaat om leden van hetzelfde gezin. Dit betekent dat je maximaal met vier personen aan een tafel mag zitten die niet tot hetzelfde gezin behoren. Als je met je gezin op een terras wil gaan zitten en dat is groter dan vier personen, mag dat wel. 
  • Er moet een afstand zijn van anderhalve meter tussen de tafelgezelschappen en dus niet tussen de tafels, zoals vorige zomer het geval was. 
  • De bediening moet aan tafel gebeuren en het bedienend personeel moet een mondmasker dragen. Zelfbediening of bediening aan de bar is niet mogelijk.
  • De terrassen moeten om 22 sluiten. Het sluitingsuur komt er vooral omdat de avondklok op 8 mei vervalt en vervangen wordt door een samenscholingsverbod. Je mag dan na middernacht niet met meer dan 3 personen op straat komen. 

Economisch rendabel?

Matthias Decaluwé, de topman van Horeca Vlaanderen is tevreden dat de terrassen binnen twee weken weer open kunnen. "Wij zullen er alles aan doen om mensen veilig te kunnen ontvangen. Dat is altijd beter dan vrij in parken of op museumtrappen. Wij waren vorige zomer een partner en zullen dat zijn vanaf 8 mei. Hopelijk is het een tussenfase om zeer snel terug naar het oude normaal te gaan. Dat we de binnenruimtes kunnen opendoen", zegt hij. 

Wij zullen er alles aan doen om mensen veilig te kunnen ontvangen.

Matthias Decaluwé, Horeca Vlaanderen

Hij wijst er ook op dat nog niet elk café en restaurant zal kunnen openen. Sommige zaken hebben geen terras of hun terras is niet economisch rendabel, zeker niet als er minder mensen mogen zitten dan in normale omstandigheden. Hij roept de Vlaamse regering dan ook op om de horeca te blijven ondersteunen. 

Bekijk hier de reactie van Horeca Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Steunmaatregelen

"We hebben sinds het begin van de coronacrisis al meer dan 660 miljoen euro steun vanuit Vlaanderen gegeven aan de horeca", zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). "Dat is ook broodnodig."

De inkomsten die horeca-ondernemers binnenkort genereren met hun terras worden niet meegerekend voor de Vlaamse steun die ze ontvangen. "We vragen nu aan hen om  hun terrassen te openen, maar we blijven ze beschouwen als gesloten. Ze krijgen dus nog steeds dezelfde steunmaatregelen." 

Bekijk hier het gesprek met Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bezorgdheid

Viroloog Steven Van Gucht maakt zich wel zorgen over de heropening van de terrassen. "Ik hoop dat dit geen aanleiding gaat geven tot nieuwe contacten die gaan gelegd worden. Als je met de mensen die je nu al ziet thuis een terrasje gaat doen, kan dat iets veiliger zijn. Maar als dit betekent dat je weer gaat afspreken met mensen die je al lang niet meer gezien hebt... Ik was toch verrast dat je met vier willekeurige mensen aan een terras mag gaan zitten."

Het wordt als het nieuwe normaal beschouwd dat de ziekenhuizen vol liggen en ze daar twaalf uur per dag moeten werken.

Dirk Devroey, professor Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel

Professor Huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel Dirk Devroey is verontwaardigd dat de terrassen op 8 mei weer open mogen gaan. "Ik begrijp niet waar ze de logica halen om deze beslissing te nemen, het is vooral in tegenspraak met wat ze op het vorige Overlegcomité hebben gezegd", verklaart hij.

De coronacijfers dalen maar met mondjesmaat en als je naar de effectieve cijfers kijkt dalen ze volgens Devroey zelfs niet. Het plateau waar we nu op zitten nodigt daarom niet uit om te versoepelen. Veel experten hadden de opening van de terrassen daarom liever nog zien uitgesteld worden.

"Dit is vragen om een situatie die niet meer beheersbaar zal zijn. Ik vrees dat we vandaag onze zomer verknoeid hebben. Het wordt als het nieuwe normaal beschouwd dat de ziekenhuizen vol liggen en ze daar twaalf uur per dag moeten werken", zucht Devroey.

Opluchting

De kustburgemeesters reageren dan weer over het algemeen tevreden. Zij pleitten al langer voor de heropening van de terrassen uit vrees voor een massa mensen aan de kust zonder geopende horeca. 

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) is dan ook opgelucht over de beslissing van het Overlegcomité. "De cijfers zijn niet goed dus ik ben al blij dat de maatregel voor terrassen niet nog eens wordt teruggeschroefd." 

Het sluitingsuur van 22 uur is een mooi compromis.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge (CD&V)

Ook de voorzitter van de kustburgemeesters Dirk De fauw (CD&V) is tevreden. "Het sluitingsuur van 22 uur is een mooi compromis. Het feit dat je met vier aan een tafel mag zitten, maar er wel een buitenbubbel geldt van tien personen is misschien wat moeilijk uit te leggen, maar het is een aanvaardbare beslissing."

Burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote (Gemeentebelangen Knokke-Heist) had het sluitingsuur liever om 23 uur gehad. "Maar we zullen ons in Knokke-Heist wel aan de regels houden. Al wordt het voor restaurants toch een moeilijke opdracht om twee shifts te draaien voor dat sluitingsuur."

Zelfs burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker), die eerder zorgde voor heel wat commotie omtrent de heropening van terrassen, is positief. "Onze terrastafels op de zeedijk staan er nu tot 21 uur, dus we zijn blij dat ze een uurtje langer kunnen openblijven. We zullen de regeling aanhouden vanaf 8 mei, maar ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over wanneer de horeca volledig mag heropenen", aldus Dedecker.

Gemengde gevoelens

Ook de Belgische Brouwers zijn blij dat er eindelijk een concreet perspectief is. Ze beklemtonen dat de horecasector en de toeleveranciers de voorbije maanden hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. "De heropening met duidelijke protocollen, is de beste steunmaatregel voor deze sector. Het is een eerste belangrijke economische stap", zo klinkt het. 

De heropening met duidelijke protocollen, is de beste steunmaatregel voor deze sector.

Belgische Brouwers

De Federatie van Cafés van België (FedCaf) betreurt dat er voor een verplicht sluitingsuur van 22 uur gekozen is. "Het is onbegrijpelijk dat de terrassen al om 22 uur dicht moeten, hoewel het samenscholingsverbod pas ingaat om 24 uur. Dat is dan nog twee uur dat mensen kunnen rondhangen", zegt afgevaardigd bestuurder Erik Beunckens. "Sluiten om 23.00 of 23.30 uur had me veel logischer geleken. Het lijkt erop alsof er bij wijze van compromis een uurtje af werd geknepen, maar dat laatste uur scheelt voor ons wel een slok op de borrel."

De horecavakbond ACV Voeding en Diensten vindt de opening van de terrassen een eerste voorzichtige stap. "We zijn blij met deze voorzichtige opening", zegt secretaris Kris Vanautgaerden. "Maar het gaat om een heel klein stuk van de horecasector. Heel veel horecapersoneel, bijvoorbeeld in de hotels, discotheken, catering of studentenrestaurants, kan het werk niet hervatten. Er moet ook aandacht zijn voor die grote groep".

Bekijk hier de reactie van Kevin Vanderauwera van Horeca Leuven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen