Videospeler inladen...

Tragedie voor de Libische kust: 130 bootvluchtelingen verdrinken na schipbreuk

Voor de Libische kust zijn 130 migranten en vluchtelingen omgekomen tijdens een poging om Europa te bereiken. Hun boot kapseisde, waardoor de 130 opvarenden terechtkwamen in de ruwe zee. Hulp van de reddingsboot Ocean Viking kwam te laat.

Een rubberboot met naar schatting 130 migranten en vluchtelingen aan boord kwam in de problemen op een woelige Middellandse Zee, ten noordoosten van de Libische hoofdstad Tripoli. De zee was erg ruw, met golven tot zes meter hoog.

Een reddingsschip van de Franse ngo SOS Mediterranee kwam ter plaatse, maar was te laat om nog overlevenden uit zee te kunnen halen. Een tiental lichamen dreef rond de gekapseisde boot.

"Ergste nachtmerrie wordt waarheid"

SOS Mediterranee betreurt het voorval in een emotioneel statement op haar site. "Vandaag is na uren zoeken onze ergste nachtmerrie waarheid geworden. De bemanning van de Ocean Viking aanschouwde de verwoestende nasleep van de schipbreuk van een rubberen boot."

Alarm Phone, de noodlijn voor mensen die de Middellandse Zee oversteken, liet weten dat ze contact had met drie boten in problemen, waaronder het gekapseisde rubberen vaartuig. Een commercieel ship zag drie lichamen drijven en een vliegtuig van Frontex, het Europees Grens- en kustwachtagentschap, signaliseerde de omgeslagen boot. Hierdoor kon de gps-locatie van een van de boten worden bepaald.

De tweede boot zou volgens SOS Mediterrannee een veertigtal vluchtelingen en migranten vervoeren. Over het aantal opvarenden van de derde boot, weet de ngo niets te vertellen. Beide boten zijn nog steeds zoek.

Beelden van wat er overblijft van het bootje waarbij 130 mensen het leven lieten. 

Videospeler inladen...

Autoriteiten op de hoogte

Alarm Phone bracht Europese en Libische autoriteiten op de hoogte van de gps-locatie van het vaartuig in problemen, maar tot een gecoördineerde zoekactie kwam het niet. Enkel de ngo SOS Mediterrannee gaf gevolg aan de alarmerende oproep. 

De opvarenden hadden gered kunnen worden, maar de autoriteiten hebben hen laten sterven op zee

Noodlijn Alarm Phone

De organisatie verwijt de autoriteiten dat ze de verantwoordelijkheid van zich afschuiven. De Europese autoriteiten laten de zoekactie over aan de Libische kustwacht, maar zij weigerden ook om de vluchtelingen te zoeken. De coördinatie van de reddingsacties in de Middellandse Zee blijft een heikel punt. "De opvarenden hadden gered kunnen worden, maar de autoriteiten hebben hen laten sterven op zee", aldus de verwijtende woorden van Alarm Phone.

Vorige week lieten reeds 41 mensen, waaronder een kind, het leven op de Middellandse Zee toen ze de oversteek van Tunesië naar Italië waagden.

Meest gelezen