News Bereal

Tweede fase Saffrou-site in Oudenaarde gaat van start: een derde wordt groen

De bouw van de woon- en werkwijk op het terrein van de oude Saffre-Frères textielfabriek gaat een tweede fase in. Sinds 2019 is de Gentse projectontwikkelaar Revive bezig met afbraakwerken, maar de opbouw van de eerste woningen en appartementen is nu volop aan de gang.    

Naast 58 appartementen en 26 woningen komen er ook kantoren, commerciële ruimtes en een woonzorgcentrum op de site. De appartementen worden verdeeld over drie gebouwen: Stoom, Henri en Victor. De namen verwijzen naar de textielfabriek en de oprichters ervan. 

Er zal - dankzij de mix van woningen, kantoren en commerciële ruimtes - altijd leven in de brouwerij zijn

Alexandre Huyghe, CEO van projectontwikkelaar Revive

Het woonzorgcentrum zal ook assistentiewoningen krijgen. Zo zal er plaats zijn voor 86 kamers. Het Mechelse Anima Care gaat de woonvoorzieningen voor senioren beheren. Met 4 hectare grond is er voldoende plaats voor verschillende doelen. “Al zal er ook meer dan genoeg ruimte voor rust en ontspanning zijn”, zegt Huyghe. 

Oude site omvormen tot groene woonwijk

Duurzaamheid en ecologie staan centraal bij de bouw van de nieuwe wijk. “Alle gebouwen gaan zonnepalen en of groene daken krijgen”, vertelt Sofie Verstraete van Revive. “Ook in deze tweede fase gaan we geen gas aanleggen en werkt alles op alternatieve energie.” 

Ook komt er een 2.000 vierkante meter grote collectieve binnentuin tussen de gebouwen.  “Samen met de twee pleinen willen we voorrang geven aan fietsers en voetgangers. De auto wordt aan de kant geschoven”, benadrukt Verstraete. Met de ondergrondse parking zal er nauwelijks een auto passeren. 

2022 als belangrijk jaar

Verder wordt er ingezet op duurzaam watergebruik, geeft Huyghe mee. “Enerzijds aan de hand van regenwaterputten, waardoor alle toiletten met regenwater kunnen doorspoelen. En anderzijds laten we zo veel mogelijk van de open ruimte op de site onverhard, waardoor het overige regenwater maximaal in de grond kan infiltreren.” 

De bouw van de appartementen gaat pas begin 2022 van start, waardoor toekomstige bewoners tegen de zomer van 2024 kunnen verhuizen. De eerste huizen van de wijk moeten in de zomer van 2022 bewoond zijn. De volledige site zal tegen 2025 afgewerkt zijn. 

kasto80

Meest gelezen