Videospeler inladen...

Michel Wuyts versus de computer: wie voorspelt het best de winnaar van een koers?

Volgens wieleranalist Michel Wuyts wint de Sloveen Primoz Roglic vandaag Luik-Bastenaken-Luik. Wetenschappers van de Antwerpse universiteit en Imec hebben een computer ook een pronostiek laten doen. En die duidt de Fransman Julian Alaphilippe aan als winnaar. Met behulp van artificiële intelligentie (AI) ontwikkelden ze een algoritme dat de voorbije weken de winnaar van enkele koersen heeft aangeduid. We lieten Michel Wuyts hetzelfde doen. Wie scoort het best? De mens of de computer?

BEKIJK - Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl. Voor elke van deze grote koersen gaven Michel Wuyts en de computer van professor Steven Latré een pronostiek. Wie het best kan voorspellen, ziet u in de video hieronder. 

Videospeler inladen...

"We hebben heel veel data"

Een groep wielergekke wetenschappers verbonden aan onderzoeksinstelling Imec en de Universiteit Antwerpen hebben artificiële intelligentie (AI) ingezet om voorspellingen te doen over wielerwedstrijden. 

"In het wielrennen heb je heel veel historische gegevens die je kan gebruiken", zegt professor Steven Latré van de UA. Hij leidt het project. "Wie was de winnaar van een koers, wie eindigde tweede? Al die gegevens, zo’n 20 jaar aan wielerdata, hebben we verzameld en in een computer gestoken. En met het juiste computerprogramma, dat we zelf hebben ontwikkeld, kunnen we nu voor elke koers bepalen wie de winnaar zal zijn."

Doe zelf de test

Het experiment dat je in de video hierboven kan bekijken, is maar een klein voorbeeld van wat je er allemaal kan doen met AI. "In de toekomst willen we dat uitbreiden naar grote wielerrondes zoals de Tour de France en de Vuelta", zegt Latré. "Hoe meer voorspellingen het systeem maakt, hoe slimmer het wordt." Latré heeft ook een website gelanceerd waar iedereen zelf de test kan doen.

Volgens Latré kan het systeem ook handig zijn voor wielerploegen om nieuwe talentvolle renners te ontdekken. Philippe Maertens, de woordvoerder van wielerploeg Lotto-Soudal, is het daar niet volledig mee eens. "De keuzes die wielerploegen maken zijn voor een groot stuk gebaseerd op intuïtie en wat ze in het veld zien en horen. Zo'n systeem gaat dat niet snel veranderen." 

De keuzes die wielerploegen maken zijn voor een groot stuk gebaseerd op intuïtie

Philippe Maertens, woordvoerder Lotto-Soudal

Maar Maertens is wel aangenaam verrast door het systeem. "Als je een top-20 maakt, kan het wel interessant zijn om nieuwe namen te ontdekken, van jongens waaraan je niet meteen denkt. Een top-5 vind ik te beperkt, want meestal zijn dat al namen die we kennen. Ik had wel niet verwacht dat de computer de Fransman Anthony Turgis bovenaan het klassement zou zetten (volgens de computer op de vierde plek, red.). Want dat is een jongen die bij niemand op de radar zat."

Kan het systeem dan toch nuttig zijn voor de wielersport? "Als je de medische gegevens van de renners en hun trapvermogen verwerkt, kan je daar misschien heel interessante analyses mee maken, maar die gegevens zijn eigendom van een ploeg", zegt Maertens. Professor Latré vindt ook dat zijn systeem nog in zijn kinderschoenen staat. "Er zijn heel veel gegevens die nog niet gebruikt worden. Als je die allemaal kan inschakelen, kan je in de toekomst betere voorspellingen maken."

"Tommeke, Tommeke, Tommeke"

Rest de vraag: kan de computer Michel Wuyts vervangen? "Als de computer al op voorhand weet wie de wielerwedstrijden in de toekomst gaat winnen, dan is de koers niet meer plezant”, vreest Wuyts. "En een computer heeft niet de emoties van een menselijke wielercommentator die meeleeft met de renners." Iedereen herinnert zich de euforische kreet "Tommeke, Tommeke, Tommeke" van Wuyts toen Tom Boonen in 2005 wereldkampioen werd.  

Bekijk hier het fragment van het wereldkampioenschap van 2005 en lees daarna verder: 

Videospeler inladen...

Latré, zelf ook wielerfan, is het daarmee eens. Voor hem is de computer een mooie aanvulling voor de sport. Waar beide heren het ook eens over zijn, is dat de dingen die je niet verwacht in de koers, een koers net mooi maken. "Er is niets zo leuk als een onbekende renner die tijdens de Tour vanuit het niets opstaat en iedereen verrast", zegt Wuyts.

Straks kennen we de winnaar Luik-Bastenaken-Luik. In de video bovenaan kan u de pronostiek ontdekken van Michel Wuyts én de computer. De koers is vanaf 14u00 live te volgen op Eén.

Meest gelezen