Zacht water voor de Tienenaars? Onderzoek naar wateronthardingsproject

De Watergroep onderzoek momenteel de mogelijkheden voor de inplanting van een nieuw waterproductiecentrum in Tienen. Dat zou ervoor zorgen dat het ruwe water behandeld en onthard wordt. 

De waterbevoorrading in Tienen gebeurt momenteel door drie waterproductiecentra in Overlaar-Tienen, Menebeek-Kumtich en Hélécine. Ter vervanging van deze centra, komt er een nieuw centraal geclusterd waterproductiecentrum (WPC) in Tienen. De waterwinningen op de drie sites in Overlaar, Menebeek en Hélécine blijven behouden. Het ruwe water van deze winningen zal in het nieuwe WPC behandeld en extra onthard worden. 

Kalkaanslag

“Regio Tienen heeft een zeer hoge waterhardheidsgraad van gemiddeld 48°F (Franse graden), ver boven het Belgisch gemiddelde van 30°F”, aldus burgemeester van Tienen Katrien Partyka (CD&V). “Dit veroorzaakt heel wat schade aan leidingen en toestellen waardoor inwoners genoodzaakt zijn om te investeren in een persoonlijke waterontharder of ontkalkingsproducten. Heel Tienen weet dat er veel kalkaanslag is aan kranen en elektrische toestellen. Ik ben dan ook blij dat Vlaanderen werkt maakt van een onthardingsproject in Tienen.”

Investering

De Watergroep voorziet voor het project een voorlopig budget van 21,5 miljoen euro voor de aankoop van het terrein, de bouw en uitrusting van het waterproductiecentrum en de aanleg van nieuwe leidingen om het harde water in het waterproductiecentrum te krijgen en het behandelde zachte water naar de inwoners te verpompen. De Watergroep onderzoekt een mogelijke locatie en plant voorlopig de start van de werken in 2024. 

Meest gelezen