Dronebeeld van gisteren

Geëvacueerde bewoners mogen opnieuw naar huis na brand in Brecht: "In principe is het vuur onder controle"

Na de grote brand op het militair domein in Brecht mogen de geëvacueerde bewoners opnieuw naar huis. "De brand is in principe onder controle", klinkt het bij de burgemeester van Wuustwezel. Er zijn nog wel opflakkeringen, maar de brandweerwagens staan klaar om die te bestrijden. Het parket van Antwerpen stelt een onderzoek in wegens onopzettelijke brandstichting. De onderzoeksrechter heeft een branddeskundige aangesteld.

De grote natuurbrand die gisteren ontstond na een schietoefening van het leger in het militair domein Groot Schietveld is nog niet helemaal geblust. Nadat het vuur gisteren uitbrak, is intussen zo'n 75 procent van de brand geblust, maar er zijn nog honderden "hotspots", plaatsen die nog nasmeulen of heropflakkeren, die geblust moeten worden. Een 50-tal brandweermannen blijven ter plaatse "tot de eerste regen valt" (allicht volgende week, nvdr.)

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 19u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Uit voorzorg werd gisteren beslist om een camping en een wijk in Wuustwezel te evacueren: een 400-tal mensen in totaal. Een 60-tal bewoners werd afgelopen nacht ergens anders te slapen gelegd en wordt opgevangen door de gemeente Wuustwezel. 

Er is nu beslist dat de inwoners opnieuw naar hun huis mogen terugkeren. De bewoners kunnen volgende week een coronatest laten afnemen. Door de brand op het Groot Schietveld moesten de bewoners noodgedwongen de nacht doorbrengen bij familie of vrienden. De test is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden", zegt het gemeentebestuur. "In het testpunt van Kalmthout wordt extra testcapaciteit voorzien."

Nog uit voorzorg heeft gouverneur Cathy Berx verboden om nog open vuur te maken of te roken in bossen en natuurgebieden in de provincie Antwerpen. 

Bekijk hier een gesprek met verslaggever Caroline Van den Berghe die om 19 uur ter plaatse was in Wuustwezel:

Videospeler inladen...

Omvang

Burgemeester Sven Deckers ging zelf ter plaatse en vreest dat de omvang van de natuurbrand groter is dan gisteren werd ingeschat. Inmiddels is al minstens 750 hectare in de as gelegd.

Natuurschade

Het militair domein Groot Schietveld is tegelijk een natuurgebied van bijna 1.600 hectare dat zich uitstrekt over de gemeenten Brasschaat, Brecht en Wuustwezel. 

Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos denkt dat het heidegebied zich op termijn wel zal herstellen, al zal dat tijd en geld kosten. 

Voor bepaalde fauna en flora is de brand potentieel wel een ramp, vreest Denaeghel. Zo is er in het verleden al eens een vlindersoort uitgeroeid door een heidebrand. 

De burgemeester van Brecht is samen met de inwoners van Brecht verontwaardigd over het feit dat dit is kunnen gebeuren.  Ook al omdat dit zo'n grote gevolgen heeft: het provinciaal rampenplan werd afgekondigd en brandweerkorpsen uit de wijde omgeving, zelfs uit Limburg, zijn naar het Groot Schietveld moeten komen om de lokale brandweer te versterken.

Omdat het Belgische leger zelf geen geschikte blushelikopters meer ter beschikking heeft, helpt ook het Nederlandse leger sinds gisteren met twee grote Chinook-helikopters - te herkennen aan hun twee rotors - om vanuit de lucht de brand te blussen. Ook vandaag zijn zij weer actief met bluszakken, om water over de brandende heide uit te storten. (Lees verder onder de foto.)

Oorzaak?

De vraag is: hoe is dit kunnen gebeuren? Defensie heeft alvast beloofd de oorzaak van de brand te onderzoeken en biedt zijn excuses aan. "Wij betreuren de schade die de vlammen hebben aangericht, maar zijn opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen."

Nu breekt er wel vaker brand uit na schietoefeningen op militaire domeinen.  Vaak gebeurt dat - zoals nu - in droge periodes waarin er een strakke wind staat.

Bij de schietoefeningen die gisteren werden gehouden moest er volgens de voorschriften geen brandweerwagen van het leger aanwezig zijn.  Er werd immers met kogels geschoten en niet met explosieven.  

Vanmiddag is minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) ter plaatse geweest. "Defensie verontschuldigt zich tegenover de bevolking voor wat dit heeft teweeggebracht", zegt ze aan VRT NWS. "We hebben een onderzoek gevraagd.  We moeten ook zien of alle veiligheidsmaatregelen goed gevolgd zijn tijdens de oefening." 

Meest gelezen