AFP or licensors

Liveblog - Volgende week recordlevering van 900.000 vaccins in ons land, wereldwijd al 1 miljard vaccins toegediend

België zal het vaccin van Johnson & Johnson voor alle leeftijdscategorieën gebruiken. Voor AstraZeneca wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 56 naar 41 jaar. Volgens het Franse persagentschap AFP zijn wereldwijd nu al meer dan 1 miljard vaccins toegediend. Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wereldwijd al meer dan 1 miljard vaccins toegediend

Zo'n 5 maanden nadat de eerste vaccinatiecampagnes op gang zijn getrokken zijn wereldwijd al meer dan 1 miljard coronavaccins toegediend. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

In 209 landen zijn 1.003.224.091 dosissen toegediend. Een maand geleden zaten we nog maar aan en half miljard. Dat betekent dat de vaccinatiecampagnes toch wel in een versnelling komen.

In Israël staan ze het verst: 6 op de 10 Israëli's zijn nu volledig gevaccineerd. In de bezette Palestijnse gebieden echter vlot de vaccinatiecampagne zo goed als niet. 

In de Verenigde Arabische Emiraten heeft 51 procent van de bevolking ten minste een spuit gekregen. In het Verenigd Koninkrijk is dat 49 procent, in de Verenigde Staten 42 procent, in Chili 41 procent, in Bahrein 38 procent en in Uruguay 32 procent.

In absolute cijfers staan de Verenigde Staten voorop met 225,6 miljoen toegediende vaccins. China volgt met 216,1 miljoen en India met 138,4 miljoen. 

In de Europese Unie zijn in totaal al 128,4 miljoen vaccins toegediend aan 21 procent van de bevolking. Beste leerlingen hier zijn Malta en Hongarije, waar respectievelijk 47 procent en 37 procent van de bevolking is gevaccineerd. In Duitsland is dat 23 procent, in Spanje 22 procent, in Frankrijk 21 procent en in Italië 20 procent.

België rekent volgende week op recordlevering van 900.000 vaccins

De vaccinatiecampagne in ons land krijgt volgende week een stevig duwtje in de rug. Op de wekelijkse persbriefing maakte Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, bekend dat er 898.230 vaccins geleverd worden. De levering van de vaccins van Johnson & Johnson heeft mogelijk wel wat vertraging, maar die wordt ingehaald.

Van de bijna 900.000 vaccins die geleverd worden, zijn er 396.630 dosissen van Pfizer, 52.800 van Moderna, 386.400 van AstraZeneca en 62.400 van Johnson & Johnson. Hoeveel vaccins België in de weken nadien toegestuurd krijgt is nog niet duidelijk, omdat het leverschema van AstraZeneca en Johnson & Johnson nog niet bekend is voor de maand mei.

"AstraZeneca blijft van week tot week afwachten wat ze leveren. Johnson & Johnson bezorgt ons normaal volgende week het leverschema van mei. Mogelijk is er wat vertraging volgende week. De levering krijgen we waarschijnlijk op 29 april met een wat kleiner aantal. Dat heeft te maken met een vertraagde batch uit de VS. Dat zal weinig impact hebben, want de levering is nog bescheiden. Voor mei en juni verwachten we leveringen conform de norm", stelt Ramaekers.

Dinsdag al testevenement in Antwerpen

Volgende weel dinsdag wordt in Antwerpen een testevenement georganiseerd. Dat laten minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en Toerisme Vlaanderen weten.

Het gaat om een congres met 200 deelnemers in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA), ook bekend als A room with a Zoo. Zij krijgen aan de ingang een sneltest en moeten dan even in afzondering. Ook na afloop van het evenement zullen de deelnemers nog worden getest.

Volgende week komen Brusselse 50-plussers aan bod voor vaccinatie

De leeftijdsgrens voor de Brusselaars die een uitnodiging mogen verwachten voor hun vaccinatie gaat in dalende lijn. Vanaf maandag worden de 50-plussers uitgenodigd. Dat schrijft Bruzz en het nieuws wordt door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bevestigd. 

Via het aanmeldingsplatform BruVax kunnen Brusselaars van 45 of ouder zich vanaf vandaag zelfs al op de wachtlijst zetten.

In het huidige vaccinatieritme heeft het Brussels gewest volgende week 47.558 dosissen ter beschikking. 

Dat de leeftijdsgrens in het Brussels gewest al een pak lager ligt, zou te maken hebben met de jongere bevolking. De cijfers tonen wel dat er momenteel een lagere vaccinatiebereidheid is in de hoofdstad, maar de GGC onderneemt nog verschillende acties om dit op te krikken.

Recordaantal sterfgevallen in India

In India zijn er op een dag tijd 2.624 mensen overleden aan COVID-19. Dat blijkt uit de officiële gegevens die zijn bekendgemaakt. Het gaat om een nieuw record. De afgelopen 24 uur kwamen er meer dan 340.000 bevestigde gevallen bij.

India lijdt enorm onder de jongste golf van de pandemie. Het aantal besmettingen loopt er volgens deskundigen uit de hand door een combinatie van de verspreiding van een coronavariant met een dubbele mutatie en (religieuze) massa-evenementen.

Ondertussen zijn de ziekenhuizen overbelast door de toevloed aan coronapatiënten en dreigt er een tekort aan zuurstof om patiënten te behandelen. De federale overheid zet speciale treinen in om zuurstof te leveren aan de zwaarst getroffen steden en dringt bij de industrie aan op productieverhogingen.

Binnenkort zullen 2.500 apothekers klaarstaan om in de vaccinatiecentra coronavaccins toe te dienen. 1.500 apothekers hebben al een certificaat behaald om dat te mogen doen, nog eens 1.000 volgen momenteel een cursus. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

20.000 Vlaams agenten krijgen uitnodiging voor vaccinatie

De prioritaire vaccinatie van de politiemensen van gaat intussen van start. 20.000 Vlaamse politie-agenten hebben een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren. Het zijn agenten die tijdens hun opdracht niet altijd voldoende afstand kunnen houden, en daardoor een hoger risico lopen.

Opvallend: in Wallonië en Brussel zijn al meer dan 14.000 agenten ingeënt. Onder meer door de lagere vaccinatiebereidheid zijn er daar meer overschotten en die zijn aan politie-agenten gegeven. Nu zullen dus ook agenten in Vlaanderen een vaccin krijgen. 

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft Vlaanderen zich goed aan de regels gehouden. "Wat we vastgesteld hebben, is dat er in Wallonië en Brussel meer overschotten waren. Het is goed dat die gebruikt worden en niet ongebruikt blijven."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Duitsland voert inreisverbod vanuit India in

Duitsland voert vanaf zondagavond een inreisverbod vanuit India in. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken aangekondigd. Alleen Duitsers mogen nog vanuit India naar het land terugkeren en dan nog onder strenge voorwaarden: op voorhand negatief testen en nadien 14 dagen in quarantaine te gaan.

Duitsland neemt deze maatregel om te voorkomen dat reizigers vanuit India de nieuwe Indiase variant van het coronavirus importeren. 

België zet geen leeftijdsgrens op Johnson & Johnson, voor AstraZeneca wordt leeftijdsgrens verlaagd van 56 naar 41 jaar

België zal het vaccin van Johnson & Johnson voor alle leeftijdscategorieën gebruiken. Dat zijn de verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land overeengekomen tijdens de Interministeriële Conferentie (IMC), zo meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op Twitter. Eerder deze week had het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in een nieuw advies bevestigd dat er een mogelijke link is tussen het vaccin van Johnson & Johnson en een aantal gevallen van zeldzame en ongewone bloedklonters. Maar volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen het mogelijke risico. Voor AstraZeneca wordt de leeftijdsgrens verlaagd van 56 naar 41 jaar.

Lees meer in dit artikel:

Ministers van Volksgezondheid bijeen over AstraZeneca en Johnson & Johnson

Om half negen is de vergadering gestart van alle ministers in België die bevoegd zijn over volksgezondheid. Belangrijkste punt is de vaccinatie. De ministers moete beslissen of de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson – waar in het buitenland wat problemen mee waren – wijdverbreid toegediend gaan worden, of dat er misschien beperkingen op komen.

Als het van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), ook voorzitter van die interministriële conferentie – wordt geen rem gezet op de vaccinatie met Johnson & Johnson en AstraZenca. 

“Mijn grondhouding in deze is duidelijk”, zei hij op Radio 1. “ We zitten in een pandemie en het aantal besmettingen is hoog. Het beste antwoord daarop is om zo veel mogelijk mensen te vaccineren. Dat is altijd beter dan niet vaccineren. Het zou een domper zijn als het niet mag.”

Meest gelezen